Sjaši Kurta: Plan reforme javne uprave predstavljen u Zlatiborskom okrugu

westinfo.rs 01. септембар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Kori Udovički - ministar državne uprave i lokalne samouprave

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički posetila je u petak Zlatiborski upravni okrug i tom prilikom razgovarala sa predsednicima deset opština ovog okruga.

U saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade navodi se da je Udovički upoznala predstavnike jedinica lokalne samouprave (JLS) Zlatiborskog upravnog okruga sa planom reforme javne uprave.

Takođe, potpredsednik Vlade je predstavila i viziju za uspostavljanje delotvorne države, za čiji je uspeh najpre neophodno ustanoviti koji su ciljevi i kako će se procenjivati njihova ostvarivost.

Ona je najavila da je plan da se, iako je to proces koji zahteva puno vremena, do kraja godine javnosti predstavi Akcioni plan sprovođenja programa Vlade, za koji će biti zadužen Republički sekretarijat za javne politike.

Iz njega će potom, kako je objasnila, izaći i Nacionalni plan srednjoročnih ciljeva, počevši od onih od nacionalnog značaja, pa do onih od značaja za lokal.

Udovički je, govoreći o zakonskim rešenjima koja su prošla javnu raspravu, kao što su Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicima lokalne smouprave, rekla da od čelnika JLS očekuje da odredbama ovog zakona podstaknu državne službenike na to da budu efikasniji u cilju što delotvornije države.

Ona je navela da zaposleni moraju biti motivisani, ali i odgovorni, a to se postiže reformom plata i pojačanom službeničkom odgovornošću.

Za delotvornu državu neophodno je i organizaciono restrukturiranje i smanjenje viškova, kojih svakako najviše ima u javnim preduzećima, ukazala je Udovički.

Potpredsednik Vlade je potvrdila da će u nekoliko narednih meseci biti donet zakon o platama koji će se zasnivati na principima transparentnosti, upravljivosti i uporedivosti, kao i na jedinstvenim jasnim opštim kriterijumima vrednovanja.

Udovički je izrazila razumevanje za probleme koje je donela Uredba o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, i potvrdila da je pokrenuta inicijativa za izmenu sistema, tako da se jedinice lokalne samouprave podstaknu na to da same naprave prostor za dodatno zapošljavanje, i pored toga što mora da se nastavi sa ograničavanjem ukupnog zapošljavanja, dodaje se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.