NSZ: Podsticaji za zapošljavanje u 2014. godini

zlatarinfo.rs 25. август 2014. године Економија Друштво Коментари

Zlatarinfo logo NSZ

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni poziv za nezaposlena lica i poslodavce, sa ciljem da podrži otvaranje novih radnih mesta. Skup mera u značajnoj meri doprinosi zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kao i samozapošljavanju.

Stručna praksa za osobe sa invaliditetom u 2014. godini

Program stručne prakse podrazumeva stručno osposobljavanje osoba sa invaliditetom, radi osposobljavanja za samostalan rad u struci i sticanje uslova za polaganje pripravničkog, odnosno stručnog ispita,u skladu sa zakonom ili opštim aktom poslodavca, bez zasnivanja radnog odnosa. Program traje od 6 do 24 meseca, sa mesečnom nadoknadom angažovanim licima sa invaliditetom u uznosu od 12-20.000 dinara.

Javni radovi za osobe sa invaliditetom

Javni radovi su mera aktivne politike zapošljavanja koja predviđa odobravanje sredstava za zapošljavanje nezaposlenih osoba sa invaliditetom sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i podrazumeva sprovođenje aktivnosti koje preduzima poslodavac – izvođač javnog rada, a koje imaju za cilj ostvarenje određenog društvenog interesa.

Maksimalna dužina trajanja javnog rada je 6 meseci. U zavisnosti od vrste i poslova koje obuhvata javni rad, mesečna zarada angažovanih lica sa invaliditetom iznosi od 23-26.000 dinara.

Subvencija zarada za zapošljavanje osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva

Poslodavac koji na neodređeno vreme zaposli osobu sa invaliditetom bez radnog iskustva, ima pravo na subvenciju zarade za tu osobu u trajanju od 12 meseci od dana zasnivanja radnog odnosa sa osobom sa invaliditetom, u iznosu do 75% ukupnih troškova zarade.

Samozapošljavanje

Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenim licima koja se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i imaju završenu obuku za započinjanje sopstvenog biznisa. Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se nezaposlenom u jednokratnom iznosu od 160.000 dinara, odnosno 200.000 dinara za osobe sa invaliditetom. Javni poziv je otvoren do utroška raspoloživih sredstava izdvojenih za ovu namenu.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.