Zlatarsko jezero: Skela za nove podele

novosti.rs (D. Gagričić) 23. август 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Vikendaši se žalili zaštitniku građana zbog prevoza na Zlatarskom jezeru. U rezervatu kažu da su registravani samo za prevoz 12 putnika.

Na nedavnoj regati, a i u nekim drugim prilikama, na brodiću „Uvac“ i skeli koju vuče po Zlatarskom jezeru, prevozilo se i po 60, pa i više ljudi, dok je u redovnom prevozu vikendašima uskraćen ulazak, a jedino može da se ukrca po 12 meštana?!

Ovo je glavni adut vikendaša, kampera i ribolovaca - članova udruženja „Prijatelji Zlatarskog jezera“ iz Užica - koji su uputili žalbu zaštitniku građana u Beogradu, uz tvrdnje da je u pitanju diskriminacija i da se oko skele vode zakulisne radnje „Drinsko-limskih HE“, Rezervata „Uvac“ i opštine Nova Varoš.

U Rezervatu kažu da su brodić i skela, koje su im „Drinsko-limske HE“ privremeno ustupile, registrovani samo za 12 putnika, pa neće da rizikuju da se dogodi tragedija. Ova plovila su, podsećaju, nabavljena pre više od pola veka, kada su - zbog punjenja Zlatarskog jezera, najvećeg u kanjonu Uvca - mnogi meštani na padinama Bosanja, Smudinoga i Murtenice, kao i uz krak jezera pri reci Tisovici, ostali u bespuću...

- Odluka o zabrani prevoza vikendaša je besmislena, jer se njome krše i neka od osnovnih prava samih meštana. Uostalom, ko će to obavljati selekciju, ako istovremeno dođe 15 ljudi na obalu jezera? - pita se Tihomir Stanojević, član Izvršnog odbora Udruženja. - S druge strane, ko se tolike godine igrao našim životima, čak i sada, kada prevoze i do 70 mušterija.

Inače, odluka o zabrani uzburkala je Zlatarsko jezero, ali i podsetila na nesporazume, pa i sporove vikendaša i vlasti, te višegodišnje zabrane gradnje vikendica i prevoza građevinskog materijala. Pri tome, vlasnici vikendica opštini plaćaju porez, iako vlast tvrdi da su im objekti - nelegalni.

BRUKA

Nedavno, kada grupa Beograđana - zbog oštećenja puta - nije uspela automobilom da priđe do kuća roditelja i rodbine na desnoj obali Zlatarskog jezera, umalo nije izbio i teži incident...

- Zaputili su se pešice, da bi brodićem „Uvac“ stigli do zavičaja, ali su im na skeli, tražeći lične karte, rekli da mogu prevesti samo one kojima su dokumenta izdata u Novoj Varoši - istakao je na sednici SO odbornik Radomir Matović, tražeći odgovor i reagovanje lokalne vlasti.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.