Stari srpski instrumenti pod Javorom

glaszapadnesrbije.rs 23. август 2014. године Култура Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Dvojnicari

Skoro dve decenije krajem avgusta u ivanjičkom selu Kušići na obroncima planine Javor održava se sabor dvojničara i starih srpskih instrumenata.

Tako će se i ove godine 28. avgusta po 19. put okupiti umetnici koji svojim umećem od zaborava čuvaju naše drevno muzičko nasleđe.

“Ovo je jedna od najznačajnijih manifestacija narodnog stvaralaštva, koja okuplja svirače starih instrumenata. U takmičarskom delu najpre će nastupiti dvojničari, a potom i izvođači na drugim instrumentima. Žiri će birati troje najboljih u obe konkurencije”, navodi urednik etno programa Doma kulture u Ivanjici, Hadži Snežana Zlatić.

Prema pravilima sabora, svirač koji tri puta pobedi na ovoj smotri dobija titulu majstora dvojnica. Za proteklih 19 godina ovo zvanje pripalo je trojici svirača, Radu Novakoviću iz Kraljeva, Acu markoviću iz Sirogojna i Milivoju Maričiću iz Kovilja kod Ivanjice.

“Dvojnice kao jedan od najstarijih instrumenata Srbije polako se gube sa naše muzičke scene. Cilj sabora je očuvanje ovog instrumenta i pokušaj približavanja mladima, kako bismo ga očuvali”, zaključila je Zlatićeva.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.