Beleg čuva na tromeđi stražu

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 04. август 2014. године Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Rodoljubi – krajputaš na mestu je vođena jedna od prvih bitaka Velikog rata

Opštine Čajetina, Priboj i Rudo obnavljaju spomenik braniocima Drinskog fronta 1914. godine. Na krajputašu majoru Vasiliju Lukoviću, komandantu Limskog odreda, isklesanom bajonetima, poruka: „Ispunio si dužnost prema Kralju i Otadžbini, zavidimo ti...“

Usamljeni beleg, ukraj puteljka koji iz zlatiborskog sela Jablanica izlazi na granicu sa BiH, koga su vojnici na početku Velikog rata bajonetima isklesali komandantu Limskog odreda, majoru Vasiliju Lukoviću, uskoro će postati deo novog obeležja, a majoru će stražu čuvati saborci, sa imenima na pločama spomen-česme koju na tromeđi podižu opštine Čajetina, Priboj i Rudo.

U kamenu sa tragovima krvi i šrapnela granate koja je na koti Cigla ubila komandanta, vojnici su samo dan nakon što su 9. avgusta 1914. godine (po starom kalendaru) odbranili granicu Srbije pred naletima 16. austro-ugarskog korpusa i sahranili mrtve drugove, bajonetima urezali epitaf:

„Major Vasilije Luković poginuo 9.VIII 1914.g. Ispunio svoju dužnost prema Kralju i Otadžbini...Zavidimo ti, i pozdravljamo ti porodicu...“

Čitav vek šibaju vetrovi krajputaš, jedinstven iz Velikog rata, što su ga podigli vojnici, slično vojvodi Kajici iz epske pesme, kada su mu saborci sabljama sanduk istesali i ostavili oružje „da im čuva na Krajini stražu“. Nemar pokolenja, mahovina i lišajevi prekrili su zapis i sećanje na odbranu Srbije, ovde na južnom delu Drinskog fronta. Samo se ponegde, u narodu čuva predanje o odsutnoj odbrani i da je u dva dana „u okršaju sa četiri-pet puta nadmoćnijim Švabama na Cigli, Crnom vrhu i Oštrelju poginulo preko 100 vojnika i dobrovoljaca Limskog odreda Užičke vojske, a da su gubici napadača bili daleko veći.

Podaco o ratnicima su još uvek nepotpuni: tek se poslednjih meseci traga za imenima.Tela pogunulih na grudobranu otadžbine su 1939. godine preneta u spomen-crkvu u Priboju i selo Štrpci u ruđanskoj opštini, a posmrtni ostatke majora Lukovića (1881-1914) brat Teodosije, general, preneo je u rodni Knić, u Šumadiji.

- Kameni beleg na Cigli, svedok jednog danas skoro nezamislivog vojničkog odnosa prema otadžbini, narodu, vojničkoj časti i spremnosti na žrtvu, koji se može ravnati sa najsvetlijim antičkim primerima, već čitav jedan vek nas opominje da odamo dužnu poštu tom herojskom vremenu i precima - podseća Vukomir Božanić, predsednik TU „Jablanica, koji je sa starim protom Radovanom Ćosićem pokrenuo akciju da se ovaj kraj oduži hrabrim braniocima.

Stogodišnjica odbrane Srbije na južnom delu Drinskog fronta obeležiće se 22. avgusta, do kada neimari trreba da završe radove na sedam kilometara makadamskog puta od Jablanice do granice. Opština Čajetina u ovaj projekat, kako kaže Božanić, ulaže preko 10 miliona dinara.

ŠAJKAČA I ČUTURICA

Na spomen-česmi, uz stari beleg, koga umivaju konzervatori užičkog Muzeja, pored krsta u kamenu, biće i prepoznatljivi delovi odeće i opreme srpskih ratnika – šajkača i čuturica iz koje će isticati voda, dovedena uz pomoć pumpe.Uz stari, isklesaće se i novi epitaf.

Idejno rešenje novog spomenika na Cigli u JablaniciIdejno rešenje novog spomenika na Cigli u Jablanici

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.