Karavan Nišlija: Tragom srpskih ratnika

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 03. август 2014. године Традиција Коментари

Karavan Nišlija Karavan Nišlija (foto: R. Prelić)

Posetili Zlatar, obilazeći mesta značajnih događaja i poprišta bitaka iz Velikog rata u pet balkanskih država.

Karavan Nišlija, koji je 28. jula krenuo „Tragom Srpske vojske u Prvom svetskom ratu“ posetio je rodno selo vojvode Petra Bojovića, Miševići na Zlataru i spomenik vojskovođi na gradskom trgu u Novoj Varoši, zatim Prijepolje i nastavio put Mojkovca.

Pored interesovanja za životni i ratnički put Bojovića, komadanta Prve armije u proboju Solunskog fronta ( koja je u jesen 1918. godine oslobodila i Niš, a grad se vojskovodđi odužio spomenikom na keju Nišave), učesnike karavana zanimali su i programi i manifestacije kojima će se ove i narednih godina obeležiti odbrana Srbije u Velikom ratu. 

(foto: R. Prelić)(foto: R. Prelić)

Za 15 dana posade džipova „Safari kluba“ iz Niša preći će 3.500 kilometara u pet država Balkana i obići poprišta bitaka i mesta značajnih događaja iz Prvog svetskog rata.Neki od njih potražiće grobove predaka na Krfu, Kajmakčalanu i drugim mestima.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.