Susret bratstva: Ljujići opet na okupu

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 30. јул 2014. године Друштво Традиција Коментари

Zlatarinfo logo

Hotel „Srbija“ u Beogradu ugostiće u subotu 16. avgusta članove familije Ljujić koji se okupljaju 12 put na susretu bratstva čiji koreni sežu tri veka unazad.

Susret bratstvenika zakazan je za 10 sati, a za sve Ljujiće koji na skup dolaze iz gradova širom Srbije, Crne Gore i inostranstva  obezbeđeno je besplatno prenoćište u hotelu.

Na ovogodišnje familijarno druženje, prema očekivanju organizatora, sjatiće se oko 500 Ljujića razasutih širom sveta, a Ljujići su se u hotelu „Srbija“ držili i pre sedam godina. Skupštine Udruženja  „Bratstvo Ljujići“ na kojoj će biti sumirani rezultati godišnjih aktivnosti počeće tačno u podne, a dva sata kasnije svečani ručak i narodno veselje. Udruženje „Bratstvo Ljujići“ danas broji preko 400 dimaćinstava i ima aktiv privrednika i aktiv studenata i omladine.

- Uspeli smo da sačuvamo vezu sa korenima i podstaknemo mlade naraštaje da neguju tradiciju, što su bila i dva osnovna motiva za međusobno povezivanje članova bratstva i formiranje udruženja – kažu u Udruženju  „Bratstvo Ljujići“.

Ljujići potiču iz mesta Stožer kod Bijelog Polja. Iz stare pradedovske kuće u Stožeru, iz koje su na razmeđu 18. i 19. veka zbog turskog zuluma u seobu krenula braća Mijajlo, Milovan, Mijat, Arsenije, Sredoje, Panto i Milić, razvilo se bratstvo koje danas po prvoj naslednoj liniji broji preko hiljadu živih potomaka.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.