Prekogranični projekat: Očistili prirodu uz graničnu među

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 04. јул 2014. године Екологија Коментари

Zlatarinfo logo

Projekat Edukacije iz oblasti životne sredine priveden je kraju, a Evropska unija je u njegovu realizaciju  u opštinama Nova Varoš, Prijepolje, Pljevlja, Berane i Nikšić u protekla 23 mecesa uložila 391.453 evra.

Projekat je realizovan u okviru prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, a prema izveštaju korisnika doprineo je smanjenju negativnih efekata otpada na zdravlje ljudi i stanje životne sredine u pet opština uz graničnu među dve države.

Pored opštinskih uprava i komunalnih predizeća iz pet opština u realizaciji projekta učestvovala je i Fondacija „FORS Montenegro“ iz Nikšića, a njegovi efekti su prestavljeni na konferenciji za štampu u Novoj Varoši, koja je bila vodeći partner projekta u Srbiji. Prema tvrdnji učesnika, projekat je putem medijske kampanje i edukativnih predavanja doprineo podizanju nivoa znanja građana o zaštiti životne sredine u ovim opštinama.

- Edukativna predavanja su u Novoj Varoši i Prijepolju organizovana za oko 800  a u Crnoj Gori za 670 đaka, a kroz neki vid edukacije prošlo je i ukupno 15 posto  stanovnika pet opština. U okviru projekta je očišćeno i 15 divljih deponija, od čega devet u Srbiji, dok je za pet opština kupljeno 256 specijalnih kontejnera za prikupljanje otpada koji se može reciklirati a nabavljene su i  mašine za baliranje otpada.Zahvaljujući svemu unapređen je sistem upravljanja i reciklaže otpada, kao i kapaciteti javnih preduzeća – sumirao je menadžer projekta Milinko Šaponjić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Novoj Varoši.

Komunalci tvrde da građani sve češće odvajaju otpad koji se može reciklirati, zahvaljujući čemu je smanjena količina sekundarnog otpada koji se odlaže na gradske sanitarne deponije. Komunalno preduzeće „3. spetembar“ iz Nove Varoši tako je za reciklažu pripremilo 72 tone otpada i od njegove prodaje pazarilo 530 hiljada dinara, dok je  Komunalno preduzeće „Lim“ iz Prijepolja baliralo četiri tone otpada.

- Prošle godine smo na deponiju u Drugliće odvezli 2.500 tona sekundarnog otpada, a zahvaljujući upravo završenom projketu  Nova Varoš je za oko tri odsto smanjila količinu smeća koja se lageruje na smetilištu u Limskoj dolini. Zato što je proređen broj odlazaka kamiona u Drugliće samo na nafti smo uštedeli 64 hiljade dinara, a zbog pozitivnih efekata i opšte koristi nastavićemo  sa edukacijom i podizanjem svesti građana i raditi na daljem  unapređenju sistema prikupljanja i reciklaže otpada – kaže direktor Komunalnog preduzeća „3. septembar“ Suzana Šuljagić.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.