Rabadžijo volove odmori!

novosti.rs (D. Gagričić) 19. јун 2014. године Друштво Традиција Коментари

I konji u eksploataciji građe I konji u eksploataciji građe (foto: D. Gagričić)

Vučenje balvana zapregom postalo atrakcija seoskog višeboja. Miloš Drašković, iz Močioca, pobedio stigavši „sa radnih priprema“ u Bukovom dolu na Murtenici.

SVI koji su mogli da ostave kućne poslove u ivanjičkom selu Močioci, u nedelju su stigli u 70 kilometara udaljenu Jablanicu, na padinama Zlatibora, da bodre komšiju, dvadesetogodišnjeg rabadžiju Miloša Draškovića, da po treći put zaredom osvoji prvo mesto u vučenju balvana volovskom zapregom.

Rogonje Golub i Baljko udarili su jaram kao jedan, kako to kažu oni što radni vek provode u šumama. Za 22 sekunde izvukli su trupac borovine od sedam metara i 1,60 kubika, težak oko tonu i po.

- Na takmičenje sam stigao pravo „sa priprema“ u Bukovom dolu. Danima sam, iz nedođija i vrleti između Čemernice i Murtenice, izvlačio po 10-15 kubika građe - kaže Miloš, jedan od najmlađih rabadžija, podsećajući da se od 13. godine lomi po gorama.

Kaže da su mu volovi teški dve tone i da im godišnje obezbedi vagon sena, a kad su u jarmu dnevno pojedu po pet kilograma žita.

Rabadžijama Draganu Tanaskoviću iz Stubla, ispod Tornika, koji je osvojio drugo mesto, pa Slobodanu Lečiću iz Bosanja, Marku Grboviću sa Zlatara - ostaje godinu dana da kuju planove i dokopaju se zvanja najboljeg rabadžije starovlaških planina.

Sin i otac, Miloš i Žiža Drašković iz Močioca (foto: D. Gagričić)Sin i otac, Miloš i Žiža Drašković iz Močioca (foto: D. Gagričić)

Gorštaci su pokazali s koliko ljubavi gaje stoku, ali i da je pored čuda tehnike, izvlačenje građe „na vlaci“, kao što se to radilo od vajkada - nezamenljivo, pre svega u čuvanju šumskog podmlatka i da mnogi u zabrane ne puštaju tegljače, vitla i sajle.

Diskvalifikacijom dve od devet zaprega, zbog udaranja volova prutom i bičem, žiri je pokazao da se uklapa u savremene tokove zaštite životinja. Rabadžije su, pak, rekle, da tu nema ništa novo - vo se, po starom domaćinskom običaju, ne udara prutom nego zobnicom ili bučukom (daje mu se žito) i to - „po izdalje“.

Takmičenje u vuči zapregom postalo je atrakcija među desetak disciplina seoskog višeboja i Festivala tradicije zlatiborskog kraja, koji je po deveti put održan u Jablanici. U senci takmičenja vlasnika volova ostalo je nadmetanje konjskih zaprega u kojima su pobedili Ivan Zorić i Nemanja Cvetić, kao i stare čobanske veštine i majstorije u rezanju trupaca kladarom (ručnom testerom) ili struganje japije dubećom testerom. A publika je, strpljivo, satima po kiši, blatu i raskvašenim livadama čekala da vidi one koji zarađuju hleb sa devet kora.

(foto: D. Gagričić)(foto: D. Gagričić)

Pevačke grupe su sa pozornice pred školom opominjale: „Rabadžijo, volove odmori“, ali su ih nadjačavali zvučnici ispod šatri. 

NAGRADA

TRUPAC na kome su zaprege pokazivale snagu, a rabadžije spretnost i veštinu, dodeljen je kao nagrada prvoplasiranom Milošu Draškoviću. Njegov otac Živorad, zvani Žiža, kaže da su borovinu na licu mesta iskratili po merama za slavske stolove i klupe i ručno natovarili na kamion.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.