Nova Varoš: Više para za bebe

danas.rs (R. Popović) 26. мај 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Kako bi pospešila natalitet, Opština Nova Varoš će iz budžeta za ovu godinu izdvojiti znatno više sredstava nego do sada na ime naknade za novorođenčad. Opštinsko veće nedavno je odlučilo da se novčani iznos za drugorođeno dete sa 50.000 dinara poveća na 60.000, a za trećerođeno sa 50.000 na čak 120.000 dinara.

Naknada za prvorođeno dete ostaje 50.000 dinara. Prema do sada važećoj odlluci, nezaposlenim porodiljama u zlatarskom kraju mesečno sleduje po 10.000 dinara do prvog rođendana deteta.

- Planom opštinskog budžeta za 2014. predviđeno je da sedam miliona dinara bude izvojeno za naknade za novorođečad, četiri miliona dinara za nezaposlene porodilje, a tri miliona dinara za naknade samohranim roditeljima bez stalnog zaposlenja, što predstavlja ukupni iznos od oko 14.000.000 dinara. Želja nam je da ovim podsticajnim merama motivišemo sugrađane da proširuju svoje porodice, posebno oni koji imaju dvoje dece, te su zato najviše uvećane naknade za treće dete, ističe Ivan Mladenović, zamenik predsednika opštine. On podseća da to nije sve kada je reč o brizi za decu i porodicu - oko milion dinara iz opštinske „kase“ opredeljeno je za boravak prvaka na Crnogorskom primorju, 750.000 dinara iznosi naknada za obrazovanje i smeštaj učenika sa hendikepom, a obrazovnim ustanovama se pomaže i u finansiranju ekskurzija, kao i odlasku učenika na smotre znanja okružnog i republičkog karaktera.

Inicijativa da se iz opštinskog budžeta povećaju naknade za novorođenčad potekla je još na sednici SO održanoj krajem novembra prošle godine, kada je, u ime vladajuće koalicije, odbornik Nove Srbije Nikola Jelić predložio da se naknade za bebe uvećaju za 50.000 dinara po redu rođenja, a da porodilje iz socijalno ugroženih porodica mesečno primaju minimalac. Skupština je ubrzo potom formirala Komisiju, koju je predvodio odbornik Jelić, a koja je Opštinskom veću na usvajanje prosledila sačinjeni Pravilnik o određivanju naknade za novorođenu decu. Pravilnikom su precizirani uslovi ko sve može ostavriti pravo na ovaj vid pomoći iz opštinskog budžeta. Pravo na novčanu naknadu za prvorođeno dete imaju porodice u kojima bar jedan od roditelja deteta najmanje godina dana pre njegovog rođenja ima prebivalište u opštini Nova Varoš, a za drugorođeno, trećerođeno i četvrtorođeno dete uslov je da oba roditelja imaju mesto prebivališta na teritoriji naše opštine.

Opštinski čelnici kažu i da, bez obzira na teško finansijsko stanje, za sada nemaju nameru da se ugledaju na neke druge lokalne samouprave u Srbiji koje su nedavno smanjile budžetske naknade za bebe i decu, već da je intencija da one u budućnosti budu i uvećane. Novovaroška opština je jedna od sredina u kojoj je problem nataliteta veoma izražen, što najbolje ilustruje podatak koji su lokalnom parlamentu i gradskoj upravi dostavili nadležni iz ovdašnjeg Dečjeg vrtića , a po kome će u prvi razred školske 2019/2020. godine poći u najboljem slučaju 80 mališana, što je za čak četrdesetak manje u odnosu na broj dece rođene do marta 2009. godine.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.