Nije samo kiša, Srbiju parališe i sneg

alo.rs (Ž. Dulanović) 15. мај 2014. године Природа Коментари

(foto: Ž. Dulanović)

Pojedini zaseoci na padinama Javora, u opštini Nova Varoš, osvanuli su snežnoj blokadi. Tokom noći ovde je palo preko 20 centimetara snega, dok je jak olujni vetar formirao smetove i prema tvrdnjama meštana paralisao saobraćaj na pojedinim lokalnim putnim pravcima.

Najteža situacija je u selu Ljepojevići, gde je zbog havarije na elektromreži više sati bez struje bilo desetinu domaćinstva. Sneg koji je počeo u sredu u ranim večernjim časovima napravio je štetu i na poljoprivrednim kulturama.

- Polomio je grane na stablima šljiva, a u voćnjaku ispod kuće iz zemlje izvalio više stabala jabuka. Zbog jake mećave napolje izlazi samo ko mora, a đaci iz zaseoka jutros nisu otišli u školu. Zbog manjih smetova na prilaznim putevima, iz sela se može jedino pešice – kaže za alo.rs Dragan Ivanković iz Ljepojevića.

Oko deset santimetara snega palo je i na Zlataru, a zabelelo se i u naseljima u višim gradskim zonama. Sneg slabijeg intenziteta pada i na teritoriji užeg gradskog jezgra, ali se topi pri dodiru sa vlažnom zemljom. Sneg se ne zadržava ni na kolovozima pa se saobraćaj odvija normalno na svim magistralnim i regionalnim putnim pravcima.

- Bez struje je i dalje desetak domaćinstava u zaseoku Ljubičina Ravan u Vilovima, kao i par potrošača na Vodenoj Poljani na Zlataru gde je stablo četinara palo na žice i polomilo stub dalekovoda. Ekipe su na terenu, ali radove otežava olujni vetar. Prekida u isporuci struje bilo je i u Akmačićima, Ojkovici i na Javoru, ali smo uspeli da saniramo kvarove – kaže Svetomir Tomašević, tehnički rukovodilac u pogonu “Elektrodistribucije” u Novoj Varoši.

Opštinski štab za vanredne situacije preporučio je školama da sutra ne rade zbog neuobičajeno niskih temperatura za ovo doba godine. Majski sneg i nije međutim velika novost u zlatarskom kraju, na preko hiljadu metara nadmorske visine. Snežne pahulje ovde nisu padale jedino u julu i avgustu.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

priroda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.