Obeležen svetski Dan knjige

danas.rs (R. Popović) 09. мај 2014. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Biblioteka Jovan Tomić

Biblioteka „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši pridružila se i ovogodišnjem obeležavanju Svetskog dana knjige, koji se u zemlji i inostranstvu nizom manifestacija proslavlja u čast dva velikana Viljema Šekspira i Migela de Servantesa.

Povodom ovog datuma, a u cilju popularizacije knjige, u novovaroškoj književnoj riznici upriličen je zanimljiva priredba pod nazivom „Knjiga, braćo, knjiga, a ne fejs i skajp“, u kojoj je učestvovalo dvadesetak talentovanih učenika četvrtog razreda OŠ „Živko Ljujić“. Program, koji ima za cilj da apostrofira nezamenjivu vrednost knjige, idejno su osmislile i na scenu postavile učiteljice Stojka Bjelak i Zorica Simanović. One podsećaju da je Dan knjige dobra prilika da se ukaže i na štetnost preterane upotrebe interneta, koji đaci sve češće zloupotrebljavaju, prepisujući čitave sastave i analize obavezne školske lektire. Publiku je posebno oduševilo izvođenje pesme u rep maniru „Gadan sam“ , autora Petra i Marte Kolašinac.

Gradska Biblioteka je, inače, proslavila i Međunarodni dan knjige za decu, kada su gosti biblioteke bili i polaznici Dečjeg vrtića „Paša i Nataša“, koji su u slavu knjige izveli prigodan program.

- Kultura čitanja je veoma važna, a Svetski dan knjige i Međunarodni dan knjige za decu ukazuju baš na potrebu da svi budemo pravi čitaoci. Programima u kojima učestvuju predškolci i osnovci želimo da popularizujemo knjigu naročito među najmlađom populacijom, ističe Nera Čović, direktorka Biblioteke „Jovan Tomić“, koja je i organizatorka događaja posvećenog pisanoj reči, uz podršku kolektiva ove novovaroške ustanove kulture.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.