Polimlje: Predstavljen projekat “Mi brinemo o starima” (video)

westinfo.rs 30. април 2014. године Друштво Хуманитарне акције Коментари

Zlatarinfo logo

U prostorijama Omladinskog centra u Priboju, u ponedeljak je održana konferencija za medije povodom predstavljanja međuopštinskog projekta “Mi brinemo o starima”. Projekat zajedno realizuju opštine Priboj, Prijepolje i Nove Varoši.

U prostorijama Omladinskog centra u Priboju, u ponedeljak je održana konferencija za medije povodom predstavljanja međuopštinskog projekta “Mi brinemo o starima”. Projekat koji zajedno realizuju opštine Priboj i Prijepolje i centri za socijalni rad iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši, predstavnicima medija predstavili su pomoćnik predsednika opštine Priboj za lokalni i ekonomski razvoj, Krsto Janjušević, direktor Centra za socijalni rad iz Priboja, Zoran Polić i Magdalena Prijović iz Kancelarije za ler. Nosilac projekta je opština Priboj, dok se isti finansira iz sredstava Evropske unije kroz program “EU EXCHANGE 4″, koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština Srbije (SKGO). Ukupna vrednost projekta iznosi 197.983,77 evra.

Na konferenciji je bliže predstavljen projekat „WE CARE FOR THE ELDERLY“ (“Mi brinemo o starima”), a isti je koncipiran na način da doprinese unapređenju usluga socijalne zaštite kao i samog položaja starih lica u tri lokalne samouprave iz Zlatiborskog okruga. Predviđeni period sprovođenja projekta je godinu dana. Ugovor o realizaciji je potpisan 29. januara u Beogradu, nakon čega se ušlo u implementaciju projekta. U okviru aktivnosti planirano je kreiranje baze podataka korisnika usluge pomoći u kući; nabavka dva terenska vozila; širenje standardnih usluga pomoći u kući na seoska područja; uvođenje vanstandardnog paketa usluga (osnovne zdravstvene usluge); akreditacija 45 gerontodomaćica; osam meseci pružanja usluge pomoć u kući za 353 korisnika iz sredstava projekta; socijalizacija starih lica.

„Cilj projekta je podizanje nivoa socijalne zaštite starih, lica sa invaliditetom i hronično obolelih. Mi ćemo unaprediti obučenost osoblja i opšte stanje ljudskih resursa, kako bi projekat bio uspešno realizovan i obuhvatio što više ljudi kojima je neophodna pomoć“, rekao je Krsto Janjušević u svom obraćanju medijima.
Prema rečima predsednika opštine Nova Varoš, Dimitrija Paunovića, prosečna starost žitelja opštine Nova Varoš je 45 godina, što pokazuje da postoji dovoljno razloga za uvođenje jednog ovakvog vida usluge u sredini koja ima veliki udeo starih lica, prvenstveno u seoskom pordručju. „Naša lokalna samouprava to nije mogla samostalno da finansira, zbog čega nam je EU pomogla kroz program Exchange 4 da pokrenemo ove socijalne usluge, što nam mnogo znači. Nadam se da će po završetku projekta usluge nastaviti da funkcionišu i da će centri za socijalni rad imati dovoljno kapaciteta da nakon obuke samostalno sprovode ove aktivnosti u narednom periodu“, objasnio je predsednik opštine Nova Varoš.

Ključni akteri u sprovođenju projektnih aktivnosti su lokalne samopuprave i centri za socijalni rad, dok su krajnji korisnici projekta korisnici usluge pomoć u kući, naročito u izolovanim, ruralnim područjima, koja su, usled geografske udaljenosti, do sada bila uglavnom uskraćena za ovaj vid socijalne zaštite. Uslugu pomoći u kući pružaće 37 postojećih gerontodomaćica kao i 8 nezaposlenih žena koje će zajedno proći akreditovan program obuke za gerontodomaćice. Usluga će se pružati na sledeći način: opština Priboj će angažovati 15 negovateljica koje će pokriti 70 korisnika, opština Prijepolje će angažovati 20 negovateljica koje će pokriti 233 korisnika, a Nova Varoš će angažovati 10 negovateljica koje će pokriti 50 korisnika. Sa konferencije je poručeno da slična vrsta usluge je u opštini Priboj zaživela još 2007. godine, kada su Odlukom Skupštine opštine Priboj, Centru za socijalni rad opredeljena dodatna sredstva za obavljanje iste, a do sada ukupno ima 55 korisnika u Priboju, koji se uglavnom nalaze u gradskom području. Realizacijom projekta “Mi brinemo o starima”, usluga će biti pojačana i dostupnija i u seoskim područjima.

 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

humanitarne akcije


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.