Svaki peti đak - folklorac

novosti.rs (D. Gagričić) 25. април 2014. године Традиција Коментари

Zlatarinfo logo KUD Doma kulture Jovan Tomić

Pripremajući se za letošnje nastupe - pre svega na festivalu u poljskom gradu Vudgošću, članovi i rukovodstvo KUD krpe i doteruju narodne nošnje stare četiri decenije, nasleđene od nekadašnjeg KUD „Ineks-napredak“.

Čim se ustale u prvom ansamblu, članovi Kulturno-umetničkog društva Doma kulture – napuštaju kolo. Po završetku srednje škole odlaze, uglavnom, na studije ili za poslom u veća mesta, pa smena generacija mnogima ovde ne dozvoljava da dostignu igračku zrelost.

- Stalno brinemo o podmlatku i, predanim radom, postižemo to da je svaki peti od hiljadu učenika u gradu folklorac – kaže umetnički rukovodilac KUD Milivoje Stojić. -U prvom, pripremnom i dečjem ansamblu imamo 200 članova, škola folklora je rasadnik budućih igrača, a nastavićemo i rad sa najmlađima u pet seoskih centara.

U međuvremenu, sa dva celovečernja koncerta, KUD u gradu pod Zlatarom obeležio je deceniju rada a aplauze su pobrali, kako igrači orkestra, tako i pevačka grupa od tridesetak devojaka, osnovana pre četiri godine. O njihovom talentu i napredovonju, pored Stojića, brinu Damir Hadžibegović, Oliver Živković i Erdil Rujević.

Pripremajući se za letošnje nastupe - pre svega na festivalu u poljskom gradu Vudgošću, članovi i rukovodstvo KUD krpe i doteruju narodne nošnje stare četiri decenije, nasleđene od nekadašnjeg KUD „Ineks-napredak“.

(NE)OSNOVANA PROZIVKA

SA govornice Skupštine opštine nedavno su se čule zamerke da članovi KUD imaju na repertoaru igre iz više krajeva Srbije, a ne znaju nijedno zavičajno kolce, niti čuvaju igračko blago svog kraja.

- Od etnomuzikologa smo tražili autentičnu igru za ovo podneblje, ali ni oni nisu znali da nam ukažu koje je to sačuvano kolo sa šireg prostora Starog Vlaha i Zlatibora – odgovara Željko Tomović, direktor Doma kulture.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.