Obeleženo 199 godina od Drugog srpskog ustanka

glaszapadnesrbije.rs 23. април 2014. године Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Drugi srpski ustanak

Državna ceremonija odavanja počasti, povodom 199 godina od početka Drugog srpskog ustanka održana je danas u spomen-kompleksu "Drugi srpski ustanak" u Takovu kod Gornjeg Milanovca.

Državna ceremonija odavanja počasti, povodom 199 godina od početka Drugog srpskog ustanka održana je danas u spomen-kompleksu "Drugi srpski ustanak" u Takovu kod Gornjeg Milanovca. Pored zvaničnika Vlade Srbije, vence su položili i predstavnici Vojske Srbije kao i predstavnici opštine Gornji Milanovac, udruženja i građani, potvrdio je odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

U Takovu se nalazi memorijalni kompleks posvećem događajima iz 1815. kada je Miloš Obrenović, nakon bogosluženja u crkvi-brvnari na Cveti, pozvao okupljene ugledne Srbe da ponovo uzmu oružje u ruke i nastave borbu započetu 1804. pod Karađorđem.

Time je počeo znameniti Drugi srpski ustanak, koji je vodio konačnom kraju turske vlasti na ovim prostorima.

U okviru kompleksa, pored crkve-brvnare, nalazi se i muzejska postavka koja je smeštena u spomen-školi, dar kralja Aleksandra Obrenovića, kao i monumentalni spomenik koji prikazuje kneza Miloša u polaganju zakletve pred ustaničkim prvacima.

U Takovu, 23. aprila 1815. godine, Miloš Obrenović je na skupu starešina objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Posle dvomesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.

Veštim diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović je do kraja 1815. zaključio usmeni mir s Marašli Ali-pašom, po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

On je, mirnim putem, punih petnaest godina postepeno izgrađivao autonomni položaj Srbije u okviru turskog carstva i svoju vlast u Srbiji da bi, hatišerifom od 1830. godine Srbiji bila priznata autonomija.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.