Obeleženo 199 godina od Drugog srpskog ustanka

glaszapadnesrbije.rs Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Drugi srpski ustanak

Državna ceremonija odavanja počasti, povodom 199 godina od početka Drugog srpskog ustanka održana je danas u spomen-kompleksu "Drugi srpski ustanak" u Takovu kod Gornjeg Milanovca.

Državna ceremonija odavanja počasti, povodom 199 godina od početka Drugog srpskog ustanka održana je danas u spomen-kompleksu "Drugi srpski ustanak" u Takovu kod Gornjeg Milanovca. Pored zvaničnika Vlade Srbije, vence su položili i predstavnici Vojske Srbije kao i predstavnici opštine Gornji Milanovac, udruženja i građani, potvrdio je odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

U Takovu se nalazi memorijalni kompleks posvećem događajima iz 1815. kada je Miloš Obrenović, nakon bogosluženja u crkvi-brvnari na Cveti, pozvao okupljene ugledne Srbe da ponovo uzmu oružje u ruke i nastave borbu započetu 1804. pod Karađorđem.

Time je počeo znameniti Drugi srpski ustanak, koji je vodio konačnom kraju turske vlasti na ovim prostorima.

U okviru kompleksa, pored crkve-brvnare, nalazi se i muzejska postavka koja je smeštena u spomen-školi, dar kralja Aleksandra Obrenovića, kao i monumentalni spomenik koji prikazuje kneza Miloša u polaganju zakletve pred ustaničkim prvacima.

U Takovu, 23. aprila 1815. godine, Miloš Obrenović je na skupu starešina objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Posle dvomesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.

Veštim diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović je do kraja 1815. zaključio usmeni mir s Marašli Ali-pašom, po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

On je, mirnim putem, punih petnaest godina postepeno izgrađivao autonomni položaj Srbije u okviru turskog carstva i svoju vlast u Srbiji da bi, hatišerifom od 1830. godine Srbiji bila priznata autonomija.

Oznake: tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.