Sneg pokidao žice, hiljadu domaćinstava bez struje

blic.rs (Ž. Dulanović) 18. април 2014. године Природа Коментари

Sneg u aprilu Sneg u aprilu (foto: Ž. Dulanović)

U selima na obroncima Murtenice, Javora i Zlatara, u opštini Nova Varoš, snežni pokrivač dostigao je visinu od čak 60 centimetara, a sneg koji skoro neprekidno pada od utorka doneo je brojne nevolje i meštanima gradskog područja.

Vlažni sneg je pokidao žice na više dalekovoda pa je bez struje skoro 1.000 domaćinstava u desetak sela, a tokom nezapamćene mećave u noći između srede i četvrtka u kolapsu je bio i saobraćaj na skoro svim putnim pravcima u opštini.

- Sneg je iz sistema izbacio jedan 35 kilovatni i više desetokilovatnih dalekovoda pa su bez struje meštani Bistrice, Bele Reke, Draglice, Negbine, Trudova, Amzića, Vraneša i Kućana, a bez električne energije su i fabrike „Zlatarplast“ i „Gumara“ u Gornjoj Bistrici. Sve ekipe su na terenu, ali nam posao otežavaju nepristupačan teren i dubok sneg. U Beloj Reci jutros je izmereno 40, a u Jasenovu i Kućanima čak 60 centrimatara snega - kaže za „Blic“ Svetomir Tomašević, tehnički rukovodilac u pogonu „Elektrodistribucije“ u Novoj Varoši.

Tridesetak centimetara snega izmereno je na gradskom području i u selima u nižim predelima opštine Nova Varoš u kojima su pod težinom belog pokrivača stradali mnogi voćnjaci.

- Voćke su ove godine poranile sa cvetanjem, pa je vlažni sneg koji se prosto lepi za grane oštetio stabla šljive, jabuke, kruške i trešnje, a stradali su i malinjaci.

Postoji i realna opasnost od izmrzavanja cvetova, ali prave posledice aprilskog snega i mrazeva znaćemo tek kada se vreme stablizuje – kaže za „Blic“ agronom Milinko Šaponjić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Nova Varoš.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

priroda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.