Voda sa šest česama neispravna za piće

novosti.rs (D. Gagričić) 15. април 2014. године Друштво Коментари

Čardak Čardak (foto: D. Gagričić)

Analize Zavoda za javno zdravlje iz Užica pokazale su da je voda za piće sa šest od 14 česama na području opštine, na koliko je ispitivana - higijenski neispravna za piće. Krajem nedelje, kada su stigli rezultati, opštinska uprava započela je da sprema obaveštenje o zabrani vode za piće.

Posebno zabrinjava što su na ovom spisku tri gradske česme na koje meštani često odlaze sa flašama i balonima - Mahala, Krdžavac i Čardak?! Mahala je čak “na glasu” zbog lekovitosti, a neki tvrde i prisustva joda, pa na nju dolaze i iz drugih mesta. Veoma je posećena i najuređenija česma u gradu - Čardak, kraj sportskih terena i u naselju sa osam solitera.

I u nekim selima je alarmantno: od pre neki dan zabranjena je za piće voda na česmama kod škole u Draževićima, u centru Donje Bele Reke i Polje u Amzićima.

- U uzrocima sa ovih česama konstatovan je povećan broj koliformnih bakterija fekalnog porekla, aerobnih mezofilnih bakterija i streptokoka fekalnog porekla - navodi se u saopštenju Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj opštine Nova Varoš.

Meštanima je za utehu što je na gradskom području ispravna česmovača sa Mušine i Suljine česme, te u Petlovcu, Voćnjaku i Naselju, kao i kod spomenika u Draževićima, kod škole u Bistrici i Sindžirska česma u Amzićima.

S nestrpljenjem se očekuju i rezultati analiza nedavno uzetih uzoraka sa preostale 23 česme - četiri gradske i 19 seoskih.

UZALUDAN ALARM ODBORNIKA

JOŠ prošle jeseni na alarmantno stanje seoskih vodovoda i 37 javnih česama ukazao je odbornik Radivoje Bujišić. On je uporno na nekoliko sednica tražio rezultate, odgovore i mere opštinskih vlasti. Česme i seoski vodovodi su najčešće ničiji i sa lošim kaptažama bez zaštitnih zona.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.