Opština kupuje zadružnu imovinu

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 08. април 2014. године Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo

Opština Nova Varoš kupiće imovinu bivše Zemljoradničke zadruge „Uvac“ u stečaju ukoliko na licitaciji zakazanoj za 30. april ne bude drugih zainteresovanih za kupovinu

Opština Nova Varoš kupiće imovinu bivše Zemljoradničke zadruge „Uvac“ u stečaju ukoliko na licitaciji zakazanoj za 30. april ne bude drugih zainteresovanih za kupovinu. Na prodaju je 1.750 kvadrata poslovnog prostora i 4,7 hekatra poljoprivrednog i građevinskog zemljišta u Božetićima, sedištu zadruge, i  susednim selima, a namera opštine je da bivšu zadrugu opet stavi u funkciju.

Plan opštinskog rukovodstva podržala je Skupština opštine, a odlukom odbornika opština će za imovinu bivše zadruge na licitaciji moći da ponudi najviše 4,3 miliona dinara, koliko je i početna cena. Pored zemljišta, kupac će u vlasništvo dobiti i kafanu, prodavnicu, kancelarije, pekaru, stovarište građevinskog materijala i zgrade centralnog magacina i magacina za krompir u Božetićima, kao i poslovne zgrade u Ljepojevićima i Bukoviku i prodanicu u Štitkovu.

- Nakon odlaska zadruge u stečaj pre četiri godine, poljoprivredna gazdinstva iz božetićkog kraja kubure sa plasmanom poljoprivrednih poizvoda, pa je krajnje vreme da se nešto preduzeme. Ideja je da se formira nova zemljoradnička zadruga koja će gazdovati izlicitiranom imovinom ili da se ona izda u zakup privatniku. Bitno je da će imovina  biti u vlasništvu opštine i da neće ići u stečajnu masu ukoliko nova zadruga ne bude dobro radila. Imovina zadruge je u dobrom stanju, a za naš plan imamo podršku Zadružnog saveza – kaže predsednik opštine Dimitrije Paunović.

Ukupna vrednost imovine procenjena je na 33 miliona dinara. Privredni sud je imovinu zadruge u dva navrata nudio na na prodaju u delovima, po ukupnoj ceni od 20 i 10 miliona dinara, ali nije bilo zainteresovanih. Zadruga je otišla u stečaj zbog duga od oko četiri miliona dinara prema zaposlenima i dobavljačima, a među poveriocima je i Opština Nova Varoš koja potražuje 450 hiljada dinara. Odlukom poverilaca imovina se sada nudi po ceni koja „podmiruje“ poverioce i troškove suda i ona se neće dodatno umanjivati. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.