„Dani kulture“: Petnaestak događaja, dve hiljade posetilaca

danas.rs (R. Popović) 31. март 2014. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Dom kulture "Jovan Tomić"

Ovogodišnju manifestaciju „Dani kulture“, koja je u Novoj Varoši održana od 7. februara do 10. marta, obeležili su raznovrsni i prilično kvalitetni sadržaji, kao i njihova odlična posećenost. Petnaestak pozorišnih, muzičkih, likovnih, filmskih i književnih događaja, prema procenama organizatora - Doma kulture i gradske Biblioteke, propratilo je više od dve hiljade posetilaca.

Ako je suditi po brojnosti domaćih poštovalaca kulturnih dešavanja, najveće interesovanje izazvale su dve filmske projekcije domaćeg hita „Montevideo, vidimo se“, čije je premijerno prikazivanje u gradu na padinama Zlatara pogledalo 500 lokalnih ljubitelja filma. Početak rada „velike“ pozorišne scene Doma kulture „Jovan Tomić“, nakon gotovo decenijske pauze“, i premijera predstave „Tamni vilajet“ u režiji Vladimira Dulanovića, takođe su motivisali Novovarošane da u priličnom broju proprate ovaj događaj, o čemu najbolje svedoči podatak da je premijerno i reprizno izvođenje propratilo oko 350 naših sugrađana. Književni događaj koji je izazvao veliku pažnju lokalnih poklonika pisane reče svakako je promocija romana „Veliki rat“ Aleksandra Gatalice, koja je do poslednjeg mesta napunila salu matične Biblioteke. Odličan prijem kod publike imalo je i predstavljanje pesničkog prvenca Vladimira Bjelanovića „Prevoljene tamnine“.

Kvalitetom i odličnom posetom izdvojili su se i muzički sadržaji. Pre svih koncert poznatog beogradskog kvarteta „Sensartika“, održanom u prepunoj sali matične Biblioteke, kao i podgoričke klape „Alata“, u čijem je bogatom repertoaru uživalo više od 200 Novovarošana. Preko 150 ljubitelja plesa propratilo je koncert domaćeg plesnog kluba „Atraktiv“, a već tradicionalnu dobru posetu imali su i članovi ovdašnjeg Tamburaškog orkestra, koji su nedavno upriličili zajedničko muzičko veče sa kolegama iz Sjenice.

Kada su likovni sadržaji u pitanju, najveće interesovanje izazvala je samostalna izložba našeg sugrađanina Dušana Mandića, na čijem se otvaranju okupilo oko 200 ljubitelja, što je neuobičajeno veliki broj obzirom na inače slabiju posetu događaja ovog tipa. Nešto lošija posećenost, ali ništa lošijeg kvaliteta nije bila izložba slika pazarskih umetnika Mersihe Prušević i Mirze Župljanina. Domaća publika tradicionalno voli pozorišne događaje, ali je ove godine gostovanje profesionalnih ansambala iz Užica i Vranja obeležila nešto slabija poseta.

- Razlog je verovatno ekonomske prirode, jer su svi događaji, prilično kvalitetni i raznovrsni, ipak, bili priređeni i izvedeni u relativno kratkom vremenskom roku. To je bio „udar na džep“ naše publike, te bi možda trebalo razmišljati u tom pravcu da naredne godine ovu manifestaciju, koja se u cilju promocije kulturnog stvaralaštva i podsticaja amaterizma u zlatarskom kraju održava već četiri i po decenije, ipak, produžimo da traje više od mesec dana - ističe Željko Tomović, direktor Doma kulture.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.