Na glasanje i na konjima

glaszapadnesrbije.rs 16. март 2014. године Политика Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Najaktivniji glasači, kako saznajemo preko stranačkih aktivista, bili su u zabačenim selima ovog kraja, pa je do 10 sati glasanje gotovo završeno. U selu Pravoševa prvi na biralištu jutros je bio 78-godišnji Mirčeta Vujičić, drvoseča i glumac.

U tri opštine u Polimlju, u biračke spiskove upisano je ukupno 77 331 građana, u Prijepolju 34 538, u Priboju 28 263 i Novoj varoši 14 530 birača. Najaktivniji glasači, kako saznajemo preko stranačkih aktivista, bili su u zabačenim selima ovog kraja, pa je do 10 sati glasanje gotovo završeno u prijepoljskim selima Komarani, Hrta, Sopotnica i Kamena Gora, kao i u Kukurovićima i Strmcu u pribojskoj opštini.

Prema informacijama kojima raspolažemo, na planini Zlatar u novovaroškom kraju, izborni proces je pri kraju u Komaranima i Božetićima, a u selu Pravoševa prvi na biralištu jutros je bio 78-godišnji Mirčeta Vujičić, drvoseča i glumac.

Ova sela imaju tek oko stotinu glasača, a uobičajeno je da se na birališta izlazi kolektivno, plemenski i porodično, u jutarnjim satima, uz pesmu i svirku. U ovim zabačenim krajevima na birališta se dolazilo i na osedlanim konjima, a glasanje su među prvima obavljali najstariji građani.

U Sastavcima, koji se nalaze na oko 30 kilometara od Peiboja, preko šest međudržavnih graničnih rampi Srbije i Bosne i Hercegovine, više od pola veka glasanje je organizovano u Osnovnoj školi „9. Maj“. Ovo biračko mesto nalazi se administrativno na teritoriji Bosne i Hercegovine, međutim, zbog prigovora nekih političkih partija, današnji izbori u selu organizovani su u jednoj privatnoj kući koja se nalazi u Srbiji, kako bi se izbegle primedbe i mogućnost poništavanja.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

politika


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.