Uživanje u stihovima i zvucima tambure

danas.rs (R. Popović) 14. март 2014. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo

Članovi tamburaških orkestara iz Nove Varoši i Sjenice priredili su pre nekoliko dana u ovdašnjem Domu kulture celovečernji koncert, kojim su domaću publiku oduševili umetničkim repertoarom na kome se te večeri našlo dvadesetak prelepih numera.

Sjajni muzičari nisu sebe štedeli svirajući i pevajući starogradske pesme - sevdalinke, evergrin kompozicije, ruske, ciganske romanse, muzičke bisere ravne Vojvodine, kao i mnoge druge domaće i internacionalne melodije koje su kod poklonika dobre pesme ostavile traga, a kod publike te večeri probudile sećanja na neka davna i srećnija vremena. Svojim odličnim muziciranjem, ali i pevanjem, novovaroški tamburaši, kao i njihovi gosti Sjeničaci, naše sugrađane odveli u svet ljubavi i romantike i probudili najtananija osećanja.

Domaći muzičari su se te večeri, od svog osnivanja peti put predstavili Novovarošanima, ovog puta sa 11 uglavnom novih numera. Od lanjskog martovskog koncerta do ovogodišnjeg, naši tamburaši su, inače, znatno proširili repertoar, na kome se sada nalazi preko pedesetak kompozicija.

Sasvim solidan tamburaški orkestar iz Sjenice, Novovarošanima se premijerno predstavio sa devet pesama, uglavnom sevdalinki, ali i nekih novijih poput hitova Halida Bešlića. Njihov stil, ali i program se u mnogome razlikuje od Tamburaškog orkestra Doma kulture „Jovan Tomić“ jer u njihovom izvođenju dominira harmonika. To, ipak, nije bio razlog da publika velikim aplauzima ne nagradi i domaćine i goste.

- Naš muzički repertoar već nekoliko godina obogaćujemo i oplemenjujemo, ali uporno na njemu istrajavamo u želji da, u poplavi kiča i šunda na muzičkoj sceni, sačuvamo i negujemo koncept starogradske muzike, koja se svojim kvalitetom nametnula da je možemo zvati muzikom za sva vremena - ističe šef novovaroškog Tamburaškog orkestra Faruk Ibišbegović, a uz koga su na ovom koncertu nastupili i Dane Jović, Predrag Tijosavljević, Daut Kriještorac, Hamid Musić i Zoran Knežević.

Ovaj kulturni događaj, organizovan u okviru manifestacije „Dani kulture“, ove godine je izveden u formi muzičko-poetskog kolaža. Na sceni su te večeri tako briljirali i novovaroški glumci - Fehima Ibišbegović i Ivica Stojanović, koji su zvuke tambure upotpunili stihovima brojnih poznatih pesnika, poput Mike Antića, ali i govoreći odlomke iz dela Bore Stankovića.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.