Žmurka sa bolestima zavisnosti

danas.rs (M. Mulaganović) 09. март 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo U izlasku

Poznato je da čovekov bioritam traži da se u krevetu bude do 23 časa ili do ponoći. To što je Nova Varoš petkom, subotom, ponedeljkom, državnim i verskim praznicima i u toku raspusta, najživlja upravo od 23 sata pa do tri ili četiri sata ujutru, navodi zdrav razum na zaključak da u našoj lokalnoj zajednici nešto nije u redu.

Među posetiocima naših diskoteka ima dosta srednjoškolaca. Kad nema reakcija na očite anomalije u životu mladih, ili su one veoma mlake, šalje se poruka upravo mladom naraštaju da je reč o društveno prihvatljivom ponašanju.

Posledice devijantnog ponašanja nekih grupa mladića i devojaka su vidljive za mnoge naše sugrađane. Svakodnevno, u kasnim noćnim satima, sreću na ulici tinejdžere mortus pijane. Proteklih godina dogodilo se u diskotekama nekoliko masovnih tuča. Autor ovih redova je prošle školske godine, u jednom sokaku u blizini srednjih škola, skrivene od pogleda profesora, usred dana, na školskom odmoru, video tri đaka sa cigaretama u rukama i flašom od pola litra rakije. Nemamo podataka koliko među srednjoškolcima, ali i nešto starijim generacijama, ima pušača i redovnih korisnika alkohola i opojnih sredstava u našoj opštini, ali verujemo da ta brojka nije mala.

Kad roditelji ne čitaju literaturu o vaspitanju dece a prosvetni radnici skoro svu energiju usmeravaju na obrazovanje, uz minimum vaspitnog delovanja, naši srednjoškolci su prepušteni sami sebi i ulici. U želji da ostvare što veći profit, vlasnici diskoteka sve čine da privuku veliki broj mladića i devojaka. U uzavreloj atmosferi, začinjenoj bučnom muzikom i pojačanim emocijama, mladog čoveka, neobučenog da se brani, tada je lako nagovoriti da zapali cigaretu, napije se alkohola i podlegne nasrtajima dilera droge.

Pre dve godine u novovaroškom Domu kulture profesor dr Ivan Dimitrijević, ekspert za prevenciju od bolesti zavisnosti, održao je predavanje srednjoškolcima. To što je sala doma bila krcata, govori koliko su mladi željni znanja iz ove oblasti. Pored ostalog, profesor je upoznao đake da od sintetičkih droga može stradati kora velikog mozga a upozorio ih je i na opasnost od „Brig Drinking“ (ispijanje alkohola za kratko vreme, kad mladići, popiju pet ili više pića u nizu, četiri ili više pića devojke). Profesor Dimitrijević je gostovao u našem gradu tada i više nikad.

Neke opštine organizuju „Dane borbe protiv bolesti zavisnosti“, a negde se roditelji novčano kažnjavaju ako im se maloletno dete nađe na ulici ili u diskoteci posle 23 časa. Kod nas nema ništa od toga. Prevladala je stihija. Da nam je privreda razvijenija, mlade ne bi trebalo terati da ranije odlaze kući, sami bi to činili da bi bi sutradan bili horni za obavljanje radnih zadataka. Ilustrativan primer za to bio je Novi Pazar pre desetak godina. Svima je dobro poznato da su mladići i devojke iz ovog grada žurno napuštali šetališta i kafiće oko 23 časa da bi sutradan postizali normu u proizvodnji farmerki i obuće. Inicijative da se postigne dogovor da diskoteke ranije počnu sa radom, uz raniji fajront, pale su u vodu.

U situaciji kad naš grad i škole ne posećuju češće specijalisti za borbu protiv bolesti zavisnosti, a sa ovom pogubnom pojavom se igramo žmurke, ne treba se čuditi što mladi, nezaštićeni i nenaučeni da se odbrane od poroka, kasnije imaju slabu reproduktivnu moć, što nam pada stopa nataliteta i što će neki od maloletnika izabrati kriminal kao svoje životno opredeljenje.

Autor je politikolog iz Nove Varoši

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.