Pozorišne trupe iz Vranja i Užica nasmejale publiku

danas.rs (R. Popović) 01. март 2014. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo "Ženski razgovori"

Pored kvalitetnih muzičkih sadržaja i izložbi slika, ovogodišnju manifestaciju „Dani kulture“, koja je otvorena 7. februara i trajaće do 10. marta, obeležila su i gostovanja dva profesionalna pozorišna ansambla. Reč je o Narodnom pozorištu iz Užica, koje se domaćoj publici nedavno predstavilo komedijom „Čorba od kanarinca“ i Pozorištu „Bora Stanković“ iz Vranja, čiji su su glumački prvaci prošlog petka odigrali predstavu „Ženski razgovori“.

Užičani su i ovog puta zabavili i nasmejali Novovarošane predstavom „Čorba od kanarinca“, koju je po tekstu Miloša Radovića, režirao Boško Dimitrijević. Odlični glumački tandem Andrijana Simović i Vahidin Prelić (u predstavi Jeca i Meda) pokušali su da na duhovit način razreše dilemu emotivnih partnera da li je bolje da stanu na „ludi kamen“ i svoju višegodišnju vezu krunišu brakom ili da tu ljubav, sreću i slobodu, ipak, ne naruše avanturom zajedničkog trajanja, koje može biti mračno i neprijatno. Užičani su ovu predstavu na repertoar male scene postavili još 2008. godine i od tada ona ima uspešan pozorišni život.

Komplikovani muško-ženski odnosi u fokusu su i predstave „Ženski razgovori“ , u izvođenju vranjanskog pozorišta, a koju je, po delu legendarnog Duška Radovića, režirao poznati glumac Nebojša Dugalić.

- U vremenu novog aktuelizovanja „ženskog pitanja“, ne možemo da se ne vratimo čuvenim Radovićevim „Ženskim razgovorima“ i njegovom lekovitom humoru, zasnovanom na dubokom poznavanju ženske psihologije i tajne ženskosti uopšte. Raskrivajući intrigantnosti muško-ženskih nadigravanja, pokušao sam da prenesem Radovićevu nameru da nikoga ne ostavim bez mogućnosti da se ne prepozna u likovima i situacijama u predstavi. Možda je u njegovom humoru najlekovitija upravo blagonaklonost i vedrina s kojom se odnosi prema slabostima i muške i ženske prirode, tako da istovremeno možemo da se nasmejemo nečemu što nam u stvarnom životu zadaje toliko muke, kaže Dugalić o predstavi, koji u ovom slučaju potpisuje i scenografiju, kostimografiju i izbor muzike.

U komadu, koju je ovdašnja publika primila sa blagonaklonošću, maestralno igraju glumice Žetica Dejanović, Kristina Janjić, Tamara Stošić, Radmila Đorđević i Milena Stošić, a pod konspirativnim imenima u komadu Žeti, Žizi, Žaki, Žiži i Žani! Ova urnebesna komedija premijerno je izvedena pre godinu dana i za kratko vreme uspela je osvoji brojna priznanja za značajnim festivalima u zemlji i regionu. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.