Nova moda na Zlataru: Umesto Albanki udavače iz Kazahstana

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 25. фебруар 2014. године Друштво Коментари

Pravoševa Zlatarsko selo Pravoševa (foto: Ž. Dulanović)

Humanitarna organizacija „Stara Raška“, čijim posredovanjem je oko 400 gorštaka iz planinskih sela jugozapadne Srbije sklopilo brak sa devojkama iz Albanije, seoske momke  će u buduće ženiti isključivo Ruskinjama iz Kazahstana jer su pojedinci zloupotrebili humanitarnu ideju i udaju Albanki za seoske momke pretvorili u komercijalu.

Humanitarna organizacija „Stara Raška“ iz Beograda čijim posredovanjem je oko 400 gorštaka iz planinskih sela jugozapadne Srbije sklopilo brak sa devojkama iz Albanije, saopštila je da će seoske momke u buduće ženiti isključivo Ruskinjama iz Kazahstana jer su pojedinci zloupotrebili humanitarnu ideju i udaju Albanki za seoske momke pretvorili u komercijalu. Udavače iz Kazahstana već su spremne da krenu na put, ali se čeka odgovor države  na zahtev da finansira troškove njihovog dolaska.

U „Staroj  Raški“ kažu da više neće učestvovati u pronalaženju udavača u Albaniji jer je sve poprimilo karakter biznisa u čemu ova humanitarna organizacija ne želi da učestvuje. Zahvalajuju brakovima sa Albankama mnoga planinska sela spašena su od gašenje i u njima se opet čuje dečiji plač.

- Naš cilj i jeste da kroz razne projekte pomognemo obnovu sela u Raškoj oblasti, što već 15 godina uspešno činimo, a ne da uzimamo novac gorštacima kako bi im rešili životni problem. Zbog toga smo i odlučili da pokrenemo novi projekat, a za početak bi u Srbiju iz Kazahstana došlo pedesetak pravoslavnih Ruskinja, koje su rođene i odrasle na selu. U Kazahstanu imamo logistiku i projekat je izvestan, ali su problem finansije jer treba platiti čarter let za devojke. Zainteresovale su se opštine Čajetina i Jagodina, kao i neke privatne firme koje su nam stalni donatori, ali još uvek ne i država – kaže predsednik Upravnog odbora „Stare Raške“ Vojin Vučićević.

U selima na Pešteru, kao i na padunama Golije, Zlatara, Javora, Murtenice, Zlatibora  i drugih strovlaških planina na hiljade je momaka koji ne mogu da među domaćim devojkama pronađu sebi srodnu dušu i formiraju porodicu. U akciji protiv bele kuge, koju je pre sedam godina pokrenula  „Stara Raška“, mnogi su videli „slamku spasa“ i nisu se pokajali, jer su zahvaljujući braku sa Albankama ostali da žive na očevini i imaju poroda.  Jedan od njih je i Ilija Jelić (37) iz Debelje kod Nove Varoši, kome je lane ova humanitarna organizacija organizovala svatovsko putovanje u selo Vrake kod Skadra po izabranicu Vesnu Stajkić (21).

- Sela u ovom delu Srbije su na žalost puna neženja i svadbe su retkost jer je devojkama draži grad. Imao sam ja nameru i ranije da se ženim, ali su mi neke devojke rekle da će pre ostati neudate, nego doći u Debelju. Srećom, Vesna nije poput naših devojaka koje pate za gradom. Pre prosidbe dolazila je sa roditeljima u Debelju i vedela da ovo nije nikakva nedođija , „bogu iza nogu“, i da se i ovde, u ovoj netaknutoj prirodi, može lepo živeti – priča mladoženja Ilija Jelić.

Agencije i snalažljivi pojedinici, uglavnom iz Skadra i okoline, neženjama iz Srbije traže i do 2.500 evra da bi za njih u Albaniji pronašli udavaču. I mada se radi o pozamašnoj svoti -  posao cveta.

- Provizija posrednika je obično oko 500 evra. Ostatak novca pokriva troškove puta i smeštaja, jer mladoženja pre prosidbe mora bar dva puta u Albaniju, kao i putna dokumenta za mladu. Često pretekne i nešto novca za kupovinu sitnih poklona za devojčine roditelje – kažu upućeni u ove poslove. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.