Ranom dijagnostikom protiv raka

danas.rs (R. Popović) 21. фебруар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Dvadesetak socijalno ugroženih Novovarošanki iz kategorije samohranih nezaposlenih majki i onih bez zdravstvenog osiguranja upućeno tokom prošle sedmice u službu radiologije pri Domu zdravlja u Novoj Varoši na preventivne ultrazvučne preglede dojki.

Ova aktivnost realizuje se u okviru projekta „Prevencija raka dojke i grlića materice“, koji Savet za rodnu ravnopravnost opštine Nova Varoš , u partnerstvu sa ovdašnjom zdravstvenom ustanovom i lokalnim medijima, sprovodi zahvaljujući podršci i finansijskoj pomoći Evropske unije i Vlade Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES.

Projekat je podržan sredstvima od oko 190.000 dinara, sa ciljem da unapredi svest ženske populacije na području zlatarskog kraja o značaju preventivnih pregleda kako bi se rak dojke i grlića materice dijagnostikovao u ranom stadijumu.

Uz preventivne ultrazvučne preglede, na kojima je angažovana dr Leposava Đoković, specijalistkinja radiologije, Novovarošanke - učesnice u projektu, biće edukovane i za samopregled dojke, a stručnjaci će ih i upoznati o značaju preventive i rane dijagnostike u borbi protiv ove opake bolesti, od koje u svetu godišnje umre više od pola miliona žena, a u Srbiji 1.600. Novovaroški stručnjaci u ovoj oblasti ističu da bi svaka žena već od četvrte decenije života trebalo da bude podvrgnuta kliničkom pregledu dojke. Pripadnicama ženskog pola koje pripadaju rizičnoj grupi (neko u porodici imao ovu bolest, beningna hiperplazija u dojci, upotreba hormona u menopauzi) pregled se preporučuju i u kraćim intervalima - bar jednom u godinu i po dana.

- Ne može se sa sigurnošću reći šta uzrokuje nastajanje raka dojke. Postoje mnoge teorije o tome kako i zbog čega se dešavaju promene u tkivu dojke. Postoje, ipak, određeni faktori: najčešće oboljevaju žene starije od 50 godina, one sa naslednom predispozicijom, nerotkinje i žene koje su prvo dete rodile nakon 35. godine, žene stimulisane u programu vantelesne oplodnje, one koje su operisale karcinom jedne dojke, kao i žene sa ranije otkrivenim beningnim promenama. U ostale faktore rizika spadaju nezdrav način života, nepravilna ishrana, gojaznost, pušenje, alkohol, stres, ističe lekarski stručni tim ginekologa i radiologa na ovom projektu, zaposlenih u novovaroškom Domu zdravlja, koji će krajem februara održati i javnu tribini na teme borbe protiv raka dojke i grlića materice. Oni upozoravaju i na zabrinjavajuće rezultate letos obavljenih pregleda mamografom, po kojima je , od ukupno 690 pregledanih žena životne dobi od 50 do 70. bilo čak četrdesetak sumnjivih nalaza na tumorni proces u dojci. Zbog evidentno nepovoljnog nalaza, dve pacijentkinje su hitno operisane. Od ukupnog broja pregledanih žena oko šest posto njih je sa visokim stepenom rizika od oboljevanja od ove zloćudne bolesti što je za novovaroški kraj izuzetno visok procenat.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.