Duvan uzima danak

danas.rs (R. Popović) 21. фебруар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija (foto: marjanhajnal.wordpress.com)

Povodom međunarodnog Dana borbe protiv duvanskog dima, novovaroški Dom zdravlja - Služba za polivalentnu patronažu i novovaroška Kancelarija za mlade (KZM) organizovali su u prostorijama gradske Biblioteke javnu tribinu na kojoj se govorilo o štetnim efektima konzumiranja cigareta po zdravlje, duvanskom dimu kao uzročniku mnogih teških oboljenja, pušenju kao bolesti zavisnosti i značaju odvikavanja od jedne od najvećih pošasti savremenog doba.

U prisustvu aktivista ovdašnje KZM, učenika Gimnazije i Tehničke škole, dr Milka Baždar, specijalista za lečenje plućnih bolesti, upozorila je na dramatičnu statistiku - od posledica pušenja u svetu je u 20. veku umrlo 100 miliona ljudi, a ako se ovakav negativan trend nastavi, procenjuje se da bi u ovom veku ta brojka mogla da se uveća na čak jedan bilion. Trenutno u svetu od posledica pušenja umre oko 5,5 miliona ljudi - deset svakog minuta. Srbija je među vodećim zemljama po broju pušača, a posebno dramatičan podatak je onaj koji ukazuje da je naša zemlja prva u Evropi po broju žena pušača, što je u bilo nezamislivo u nekom ranijem periodu.

- Duvanski dim može biti uzročnik brojnih oboljenja, pre svega kardiovaskularnih i malignih. Stopa smrtnosti od raka je znatno veća kod pušača. Pušenje je vezano za čak 90 odsto slučajeva oboljevanja od karcinoma pluća, u velikoj meri je povezano i sa rakom usta, želuca, bešike, bubrega, pankreasa, opstruktivna bolest pluća je direktna posledica konzumiranja cigareta, ulkus želuca i dvanaestopalačnog creva su takođe češći kod pušača, a duvanski dim utiče i na pojavu očnih bolesti, čest je uzrok nesanice i prouzrokuje i druge bolesti disajnih organa. upozorava dr Baždar i podseća da se u cigaretama nalazi preko 4.000 toksičnih i više od 70 kancerogenih materija.

Na tribini se mogao čuti i podatak da, prema najnovijim istraživanjima, oko 55 odsto maloletnika puši redovno ili povremeno, da „uživanje“ u duvanskom dimu nije samo ružna i štetna navika, već bolest zavisnosti u rangu sa alkoholizmom i narkomanijom. Doktorka Milka Baždar upozorila je i na štetne efekte i ugroženost stanovništva od pasivnog pušenja, uz apel mladima - učesnicima tribine i ostalim tinejdžerima, da se aktivnije bave ovom problematikom i svojim roditeljima - pušačima, profesorima, lekarima, drugovima, političkim akterima ukažu na značaj borbe protiv pušenja. Na kraju tribine emitovan je i dokumentarni film, u kojem je akcenat stavljen da štetne efekte duvanskog dima i po lepotu.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.