Lavori u čitalištu: Kisne 38.000 knjiga u novovaroškoj biblioteci

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 18. фебруар 2014. године Друштво Коментари

Biblioteka "Jovan Tomić" Biblioteka "Jovan Tomić" (foto: Ž. Dulanović)

Krov na zgradi Biblioteke „Jovan Tomić“ prokišnjava zbog čega je ugrožen kompletan književni fond ustanove sa preko 38.000 naslova a pored Biblioteke, u prizemlju su i Turistička organizacija „Zlatar“ i zavičajno odeljenje Užičkog muzeja.

Krov na zgradi Biblioteke „Jovan Tomić“ prokišnjava zbog čega je ugrožen kompletan književni fond ustanove sa preko 38.000 naslova. Zgrada koja je podignuta početkom 20. veka i nalazi se pod zaštitom države, renovirana je pre 12 godina, a  pored Biblioteke, u prizemlju su i Turistička organizacija „Zlatar“ i zavičajno odeljenje Užičkog muzeja.

Kako bi predupredili neželjenje posledice u Biblioteci su počeli pripreme za popravku krova, ali je nevolja što pare za radove nisu predviđene opštinskim budžetom pa se zaposleni uzdaju u pomoć Ministarstva kulture i donatora. Plan je da se iznad tavanice podigne armirano-betonska ploča i izvrši manja nadogradnja.

- Krov prokišnjava, pa poturamo najlone, kante i lavore iznad polica sa knjgama. Kada su iole veće padavine prinuđeni smo da dežuramo i noću, i smenjujemo se na po dva do tri sata, da ne bi došlo do poplave ili voda ušla u instalacije. Prilokom poslednjih radova napravljen je propust zbog koga se vode sa krova slivaju u temelje zgrade. Potpuno su trule i krovne grede, stare čitav vek, pa je realna opasnost da se pri prvom  većem snegu krov uruši i sa crepom propadne u prostorije biblioteke  – kaže direktorica Biblioteke „Jovan Tomić“  Nera Čović.

Zgrada u kojoj je Biblioteka, podignuta je daleke 1908. godine za potrebe državne uprave tadašnjeg turskog carstva. Kao vredan spomenik narodnog graditeljstva nalazi se pod zaštitom države, pa izrada projekta za adaptaciju kasni jer treba usaglasiti tehničko-urbanističke uslove sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

- Zbog stanja krova i kratke nadstrešice voda se sliva niz fasadu i opada malter, a veće koristi i učinka nije bilo ni od postavljanja grejača za otapanje  leda na dnu krova, pa se dalje propadanje zgrade mora što pre zaustaviti. Predstojeći radovi zavise od  rešenja Zavoda iz Kraljeva, a Direkcija za izgradnju je spremna da pruži svu stručno- tehničku pomoć- kaže direktor Direkcije za izgradnju opštine Miroljub Šaponjić.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.