Milion dinara za protivgradnu zaštitu

danas.rs (R. Popović) 06. фебруар 2014. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo

Članovi lokalnog Štaba za vanredne situacije, na sednici održanoj pre desetak dana, usvojili su Plan rada i finansiranja sistema zaštite i spašavanja na teritoriji opštine Nova Varoš za 2014. kao i izveštaj o aktivnostima i merama koje je ovo telo sprovelo tokom prošle godine.

Na dnevnom redu sastanka, kojim je predsedavao komandant štaba i predsednik opštine Dimitrije Paunović, bilo je i planiranje izrade godišnjeg programa mera na smanjenju rizika od poplava, koji bi, po novim zakonskim propisima, trebalo da sačini svaka lokalna samouprava bez obzira na stepen plavnog područja, a na sednici su se čule i informacije vezane za aktivnosti na prikupljanju i uništavanju neeksplodiranih i ubojitih sredstava u zlatarskom kraju.

Okosnicu budućeg plana rada lokalnog Štaba za vanredne situacije, prema tvrdnjama načelnika Radivoja Bujišića, čini ukupno tridesetak aktivnosti i mera, među kojima se, između ostalih, u prvom godišnjem kvartalu izdvajaju: razmatranje aktivnosti stručnog tima na izradi procene ugroženosti sa aktivnostima na izradi planova zaštite i spasavanja iz nadležnosti lokalne samouprave, pitanje reorganizacije sastava Štaba, analiziranje stanja i organizovanja i sprovođenja preventivnih i operativnih mera zaštite od požara (sa posebnim osvrtom na stanje u ugostiteljskim objektima), analiziranje rada Crvenog krsta, kao i ocena stanja pripreme za zaštitu od grada i snabdevenost protivgradnih stanica sa raketama u 2014.

- I u ovoj kalendarskoj godini opština će posvetiti pažnju i izdvojiti sredstva za protivgradnu zaštitu i kupovinu raketa, a za te namene biće opredeljeno oko milion dinara. Ukoliko bude bilo potrebe, u ovaj segment uložićemo i više para, iako lokalna samouprava nema isključivu zakonsku obavezu u ovoj oblasti, ali smo svi svesni značaja zaštite useva u zlatarskom kraju, istakao je komandant Štaba Dimitrije Paunović.

U planu finansiranja sistema zaštite i spasavanja u ovoj godini, koji su članovi lokalnog Štaba za vanredne situacije jednoglasno usvojili, pored investiranja u protivgradnu zaštitu, značajnu stavku zauzimaju i troškovi angažovanja osposobljenih pravnih subjekata (u skladu sa obimom radova), za koje će biti izdvojeno takođe oko milion dinara, osnovna obuka stanovništva iz oblasti zaštite i spasavanje (planirana sredstva od oko 350.000 dinara), opremanje i osposobljavanje četrdesetak poverenika Civilne zaštite i njihovih zamenika ( 300.000 dinara), obuka za 19 članova Štaba za VS (150.000), kao i održavanje sistema za uzbunjivanje (200.000 dinara za operativni centar i periferne uređaje).

Nakon što su nadležni u lokalnoj Vatrogasnoj jedinici upoznali članove štaba o katastrofalnom stanju voznog parka i opreme i prilično nemarnom odnosu nadležnih u MUP-u, zaključeno je da se resornom ministarstvu uputi dopis sa preciznim podacima i analizom stanja i zatraži pomoć u rešavanju ovog problema, a ako ta vrsta urgencije ne urodi plodom, da se potom opština eventualno uključi u nabavku određene opreme i namenskog vozila jer novovaroški vatrogasci za intervencije na raspolaganju imaju svega šest izraubovanih vozila, od kojih su dva već duže vreme neupotrebljiva.

Priznanje pojedincima i kolektivima

Povodom 1. marta, Svetskog dana Civilne zaštite, članovi Štaba za vanredne situacije predložili su da novčane nagrade budu dodeljene Tomu Mlađenoviću iz Bistrice (za ispoljenu hrabrost prilikom spašavanja nastradalih u nabujaloj reci), kao i Vukoju Puriću i Milanku Dulanoviću (za požrtvovanost i angažovanje tokom vanredne situacije 2012. godine).

Predlog Štaba je i da se plaketom odlikuju i tim vatrogasno-spasilačke jedinice i Dom zdravlja u Novoj Varoši, koji su se kao kolektivi svojim angažmanom istakli u pružanju pomoći ugroženima tokom trajanja vanredne situacije u opštini.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.