Пола Србије у априлу неће моћи на прегледе код специјалисте - Колапас у 21 болници

alo.rs ( Радмила Бриза) 13. април 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Болница (foto: Ало / Дејан Бриза)

Покварена опрема, недостатак лекара и килаво заказивања прегледа слика су и прилика српских здравствених установа.

Због покварене опреме у болницама, недостатака лекара и килавог заказивања прегледа преко интегрисаног здравственог система ИЗИС, у априлу 21 здравствена установа у Србији неће примати пацијенте на специјалистичке прегледе, нити ће радити неопходна снимања и анализе.

Директори болница у којима су сви термини за неопходне прегледе попуњени и ка којима гравитира чак пола милиона грађана Србије кажу да ово није први пут да се здравствени систем укочи, као и да ће у мају само пацијенти који буду имали среће стићи у ординације.

Најгора ситуација је, по свему судећи, у Београду, о чему сведочи и наша читатељка Милена Матић. 

- Више од шест месеци чекам упут за физијатра. Не за себе, већ за дете. У пубертету је, има равна стопала и криви јој се кичма. Нисам га још дочекала. Сваког пута кад зовем, докторка ми каже да нема слободних термина, и тако од октобра. Имам утисак да је наш здравствени систем тако конципиран да те умори да би на крају одустао или отишао код приватника - каже она.

Њене речи потврђује и докторка Невенка Димитријевић, лекар опште медицине у Дому здравља, која каже да пацијенти по неколико пута долазе само да закажу свој преглед код специјалисте, али и да се сви термини врло брзо попуне.

Др Мирослав Стојановић, директор Здравственог центра у Зајечару, где се лечи преко 100.000 људи, наводи да у Зајечару није толики проблем у заказивању прегледа преко ИЗИС-а, већ у мањку кадрова и квару апарата.

- Имамо чак четири одељења у којима ради по један специјалиста. Како мислите да се организујемо? Нисмо мађионичари. Тренутно нам не ради ЦТ скенер, ангиосала, три рендгена и мамограф! Пука је демагогија да нема довољно термина за прегледе пацијената! Нама је прописано 15 минута по пацијенту. Сваки специјалиста током радног времена мора да прегледа по 28 пацијената. Моји их прегледају чак по 40! И опет немамо слободних термина - наглашава он.

Ништа није боља ситуација ни у ужичкој болници ка којој гравитира цео Златиборски округ или око 336.000 становника.

- Тачно је. Нема места за прегледе у априлу. Термини се врло брзо попуне, јер код нас шаљу пацијенте из целог округа. Прошлог понедељка дали само термине за април, а они су у уторка већ били попуњени. Додуше, хитне случајеве прегледамо чим стигну - наводи др Каргановић.

У Јагодини, како сазнајемо, пацијенти неће моћи код офталмолога, а ни код интернисте офталмолога.

ИЗИС не зна кад је празник

Снежана Ранковић из Уба деветог априла пољубила је врата у Клиничком центру Србије, где јој је био заказан преглед код неуролога.

- Стигла сам у КЦС на преглед, али портир ми је рекао да неуролог не ради због празника и да нисам једина која се вратила кући необављеног посла. Изгледа да доктори знају за празнике, али програм ИЗИС не зна - каже она за „Ало!“.

И Снежана Н. (63) каже за „Ало!“ да је прошлог четвртка три пута звала КЦС, где јој је преглед аудиолога 27. марта заказан за први мај.

- Добила сам одговор да ћу вероватно бити примљена после празника - каже она.

Списак установа без термина за април

- Дом здравља „Милорад Мика Павловић“ Инђија

- Дом здравља Обреновац

- Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине Нови Сад

- Институт за здравствену заштиту мајке и детета Србије Нови Београд

- Општа болница „Ђорђе Јоановић“ Зрењанин

- Општа Болница „Стефан Високи“ Смедеревска Паланка

- Општа болница „Свети Лука“" Смедерево

- Општа болница Аранђеловац

- Општа болница Горњи Милановац

- Општа болница Јагодина

- Општа болница Кикинда

- Општа болница Нови Пазар

- Општа болница Петровац

- Општа болница Пожаревац

- Општа болница Сента

- Општа болница Сремска Митровица

- Општа болница Суботица

- Општа болница Шабац

- Општа болница Ужице

- Општа болница Ваљево

- Здравствени центар Зајечар

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.