Обележен Међународни дан цивилне заштите

ppmedia.rs 01. март 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Поводом 1. марта, Међународног дана цивилне заштите у Пријепољу је одржана свечана седница Штаба за ванредне ситуације коју су заједнички организовали Сектор за ванредне ситуације и три локалне самоуправе Пријепоље, Прибој и Нова Варош. На свечаности су говорили начелник општинског Штаба за ванредне ситуације Горан Посркача и комадант Штаба и председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић.

Циљ обележавања овог датума је да се скрене пажња јавности на значај цивилне заштите и развијања свести о превентивним и самозаштитиним мерама и поступцима у случају елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа и других опасности. Начелник Штаба за ванредне ситуације Горан Посркача реферисао је о спроведеним активностима у заштити и спасавању у ванредним ситуацијама.

– Добро обучене, опремљене и организоване јединице цивилне заштите су снага сваке локалне самоуправе. То је она војска која су њен чврст ослонац и гарант у ефикасном реаговању и отклањању последица приликом елементарних непогода – казао је Посркача.

Честитајући Мађународни дан цивилне заштите председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић је истакао да цивилна заштита у Србији поново добија на значају те да се интензивно ради на њеном јачању и враћању некадашњег угледа.

– Цивилна заштита, мора имати већи значај у систему заштите и спасавања грађана а друштво мора улагати више средстава и снаге како би се формирале добро опремљене и обучене специјализоване јединице цивилне заштите – казао је између осталог Зиндовић.

Општине Пријепоље, Прибој и Нова Варош још увек нису формирале и опремиле јединице цивилне заштите опште намене и ако је то била законска обавеза па их тај посао тек очекује.

Први март, светски дан цивилне заштите установљен је 1990. године одлуком генералне Скупштине међународне организације цивилне заштите, а обележавање у Србији почело је 2013. године.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.