Европски парламент предложио: Укинути померање

ppmedia.rs 09. фебруар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija /rs.n1info.com

Европски парламент је усвојио резолуцију којом предлаже одустајање од померања сата.Европска повереница за саобраћај Виолета Булц, која је у име Комисије учествовала у расправи, поручила је да би допуштање државама чланицама да слободно одлуче да примене некоординисане промене рачунања времена било – штетно за јединствено тржиште Уније. Због тога је, поручила је, против резолуције.

О овој теми Европски парламент је гласао на предлог грађанских иницијатива које су, како су навеле, забринуте због здравствених ефеката промене времена два пута годишње.

Заговорници укидања истичу како, осим негативног утицаја на људски биоритам, померање казаљки на сату доводи до већег броја саобраћајних несрећа, „више поремећаја“ у породицама, као и пада продуктивности на радном месту.

Поред тога, заговорници укидања истичу како је померање сата уведено у циљу уштеде енергије, међутим тај циљ, према њиховом мишљењу, никад није испуњен.

Комисија и Булц одбацили су тезу да померање сата негативно утиче на здравље људи. Булц је навела како није јасно како би здравље било боље да се константно остане на летњем или зимском рачунању времена.

Извор: Н1

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.