Мокра Гора: Отворен "Кустендорф"

zlatarinfo.rs (Раде Прелић) 17. јануар 2018. године Култура Коментари

Јутро у Дрвенграду Јутро у Дрвенграду (foto: Раде Прелић)

Славни италијански редитељ Паоло Сорентино отворио је синоћ 11. Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф", а претходно му је оснивач фестивала Емир Кустурица уручио награду за будуће филмове „Дрво живота“.

Кустурица је истакао да је Сорентино тренутно најбољи редитељ у свету зато што је развио своју поетику и језик из два најзначајнија правца европског филма.

Емир Кустурица и Паоло Сорентино Емир Кустурица и Паоло Сорентино (foto: Раде Прелић)

Паоло Сорентино на отварању Кустендорфа

Шведски редитељ Рубен Естлунд, који је за филм "Сквер" добио прошле године Златну палму у Кану и шест награда Европске филмске академије, стигао је у Дрвенград где ће, како је рекао, покушати да охрабри младе ауторе да се суспроставе утицају англосаксонске културе.

Емир Кустурица и Рубен Естлунд Емир Кустурица и Рубен Естлунд (foto: Раде Прелић)

Рубен

Естлундов филм отворио је 11. Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф", након чега је редитељ одржао радионицу за студенте и младе ауторе, учеснике такмичарског програма.

Овогодишњи фестивал свечано је синоћ отворио министар културе Владан Вукосављевић.

Свечано отворио фестивал министар културе Влада Вукосављевић Свечано отворио фестивал министар културе Влада Вукосављевић (foto: Раде Прелић)

- Мало је фестивала који дају прилику младим људима да се афирмишу и то у такмичарској конкуренцији и да са великанима светске кинематографије седе, разговарају и инспиришу се, рекао је министар Вукосављевић и нагласио да је “Кустендорф” велика радионица уметности и културе и једна од најзначајнијих манифестација у Србији.

Дрвенград

Дрвенград

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.