Владика Филарет у Дубници

milesevskaeparhija.rs 16. децембар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Саопштење за јавност Епархије милешевске

Обавештавамо свештенство, монаштво, верујући народ Епархије милешевске и ширу јавност да је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије у сарадњи са Светим Архијерејским Синодом Српске Православне Цркве, примио шеснаестог децембра 2017. године умировљеног Епископа Филарета да борави у манастиру Свете Тројице у Дубници.

Умировљени Епископ Филарет стигао је у манастир Дубницу око поднева а Епископ милешевски Атанасије  га је сачекао са братством манастира и изразио му срдачну добродошлицу, као човеку који је у своје време, када је био активни епископ, много труда унео у ову Епархију.

Епископ милешевски Атанасије и умировљени владика Филарет Епископ милешевски Атанасије и умировљени владика Филарет (foto: епархијамилешевска)

Сходно уредби Светог Архијерејског Синода, умировљени Епископ Филарет се у манастиру Дубници неће бавити питањима општег живота Цркве, нити било којим аспектом текућег живота Епархије милешевске. Посвећен својим духовним потребама, он ће се у молитви и подвигу придржавати „услова под којима му се ово гостопримство пружа“, и које Свети Архијерејски Синод истиче у својој пастирској бризи о целој Цркви, а то овде конкретно „подразумева пуно поштовање канонског поретка Цркве“. Сходно томе, умировљени епископ Филарет неће „богослужити“ ван поменутог манастира и неће „без  знања надлежног епархијског Архијереја“ позивати „било кога да у манастиру богослужи“.

Манастир Дубница има свог настојатеља, своје братство и уређен молитвени и општи животни поредак. То је поредак уређен према Уставу Српске Православне Цркве. Сви манастири Епархије милешевске управљају се по томе Правилу.

Из кабинета Епископа милешевског

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.