Поносни на српског патријарха Гаврила и војводу Бојовића

novosti.rs ( Д. Гагричић) 08. октобар 2017. године Друштво Коментари

Часови историје за младе поред споменика војводе Бојовићу Часови историје за младе поред споменика војводе Бојовићу (foto: Д. Гагричић)

Културно-историјска баштина увачког дела Старог Влаха од недавно се налази "на длану" и у туристичким мапама. Јавору се налази и споменик јунаку мајору Михаилу Илићу.

Белези знаменитих личности Старог Влаха - патријарха Гаврила Рашковића у манастиру Дубница у Божетићима, мајора Илића на Јавору и војводе Петра Бојовића у Новој Вароши, осим што чувају успомену на славне претке и подсећају млађе нараштаје на међаше времена, последњих година незаобилазни су и на туристичким мапама, у каталозима и турама оних који организују ходочашћа и посете у овом крају.

- Од пет проспеката које припрема Туристичко-спортски центар "Златар", један је намењен културно-историјском наслеђу - подсећа директор Роса Јаковљевић и најављује да ће баштина увачког дела Старог Влаха бити "на длану".

Камена скулптура патријарха Гаврила Рашковића (1595-1659) дочекује посетиоце у његовој задужбини, манастиру Дубница у нововарошком селу Божетићи, обновљеном пре десетак година. Белег је рад недавно преминулог вајара, Златиборца Владана Митровића.

Ниједна завичајна читанка или запис о историји и земљопису краја не изоставља обелиск испод Василијиног врха, највећег виса на Јавору. Овде је, крај Карађорђева шанца и пута Нова Варош - Ивањица, још 1907. године, прилозима народа, подигнут споменик у славу и част мајора Илића и јунака Јаворског рата (1876-1878).

Одбивши наредбу о повлачењу у долину Моравице пред надмоћним Турцима и организујући одбрану природних тврђава - Чемернице и Мучња, а затим са исуканом сабљом пред војницима кренувши на шанац, командант Друге ужичке бригаде мајор Михаило Илић (1844-1876), Јагодинац, у 32. години је ушао у легенду и песму.

Ретко ко од посетилаца Нове Вароши пропусти прилику да боравак не овековечи фотографијом испред споменика војводи Петру Бојовићу (1853-1945), на градском тргу који носи име учесника шест ослободилачких ратова Србије и команданта Прве армије у пробоју Солунског фронта, родом из села Мишевићи, на Златару.

Скулптура патријарха Гаврила Рашковића, рад Владана Митровића Скулптура патријарха Гаврила Рашковића, рад Владана Митровића

Уз проспекте у штампаном издању на неколико језика, али и у електронској верзији на порталима, у Новој Вароши се надају да ће град ускоро добити професионалне туристичке водиче, па ће цркве брвнаре и многобројни римски и други споменици изронити из заборава, а посете Завичајном музеју бити бројније.

Војвода  у бронзи

Белег војводи Бојовићу, једном од најзнаменитијих Старовлашана, откривен је 52 године после његове смрти, на Видовдан 1997. године. Скулптура висока 2,7 метара рад је београдског вајара Миодрага Живковића, а бронзу су даровали ливци Бора.

Пећки патријарх 

Пећки патријарх Гаврило Рашковић знаменита је личност српске историје и духовности 17. века. Родом из лозе кнезова Рашковића, у суседном Штиткову, подизао је и обнављао манастире и цркве (Ковиље, Дубницу, Штитково), даровао књиге и драгоцености, утврђивао огњишта вере и писмености у Старом Влаху. Боравио је у Русији у тајној мисији ослобађања балканских народа од турске власти, па је обешен у Бруси 1659. године. СПЦ га је прогласила за светитеља.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.