Суше се четинари на Златару (видео)

rts.rs ( Н.Гавриловић и Г. Марјановић) 18. август 2017. године Екологија Коментари

Штете - сушење шума у клисури Тисовице Штете - сушење шума (foto: Д.Гагричић)

У општини Нова Варош, где је скоро половина територије покривена шумом, последњих година екстремне суше и инсекти узимају велики данак. Упркос свим мерама превенције и санације, на обронцима Златара и Муртенице и даље се суши на стотине хектара зимзелених шума.

У почетку ту и тамо, тек по које осушено стабло није наговештавало озбиљније последице, али је  болест  сада  видљива готово свуда, и на приватним и на државним парцелама младих и столетних четинарских шума.

"Имам шуме око три ектара и почело је да се суши, тек, није раније. Све  се даље суши и околина и проширује се на ектаре, ово је далеко од оне шуме 2-3 километра, али опет се суши и овде прелази", каже Влајко Џекулић, Трудово.

Од екстремних суша, које су, по речима стручњака, пре неколико године проузроковале најпре  физиолошко изнуривање стабала, а потом гљивична обољења и појаву поткорњака, у нововарошким шумама, редовно се спроводе санација и превенција.

"Последице овогодишње суше биће накнадно видљиве. Оно, ми што радимо је све да се спрече последице ширења заразе", каже Милош Лековић, шумар.

"Директна интервенција је уклањање свих тих стабала из шума, врши се и хемијско третирање посечених стабала, пањева", каже Александар Шалипур, шеф Сумске управе Нова Варош.

Кроз планску, санитарну сечу, овде се  годишње, просечно уклони од седам до десет хиљада метара кубних, оболелих стабала.

У овом, једном од жаришта оболелих болесних шума, осим обележавања стабала, готово да ништа није предузето. Проблем је вишедеценијски судски спор око власништва десетинак хектара шума због чега у њима није дозвољена никаква па ни она санитарна сеча.

"Ми не улазимо у крајњи исход спора, да ли ће то остати државна  имовина или ће то бити враћено приватним приватним, физичким лицима која  потражују, не улазим у то. Закон и њих тера на чишћење односно  спечавање заразних болести, али само овај статус, где нико не газдује,  је фактички најгори", каже Александар Шалипур, шеф шумске управе Нова Варош.

И мада, је због спроведених мера, сушење шума тренутно у стагнацији, до разрешења судског спора, посао је узалудан, јер је за сада ничија или шума у власништву поткорњака, и даље  потенцијална опасност за за борове, смрче и јеле у овом крају.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.