Устоличење владике милешевског Атанасија 6. августа

Д. Гагричић 17. јул 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo На трону милешевских епископа – Атанасије (Ракита)

Патријарх Иринеј са више архијереја служиће свету архијерејску литургију у манастиру Милешева.

Новоизабрани владика милешевски господин Атанасије (Ракита) биће устоличен у трон милешевских епископа у недељу, 6. августа 2017. године, у манастиру Милешева - саопштено је у недељу у Милешевској епархији.

Протојереј ставрофор Марко Папић, у Милешевској епархији задужен за сарадњу са медијима, каже да ће програм започети у суботу (5. августа) свечаним бденијем у 17 часова.

- Свету архијерејску литургију у недељу у девет часва служиће његова светост српски пртијарх господин Иринеј са више архијереја и свештенством. Након литургије је свечани чин устоличења његовог преосвештенства епископа Атанасија у трон епископа милешевских, а биће уприличен и културно-уметнички програм – каже Папић.

Манастир Милешева – задужбина кралја Владислава Немањића Манастир Милешева, задужбина краља Владислава Немањића

Владика Атанасије (Ракита) изабран је за новог епископа милешевског одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве у мају ове године.
 Место епикопа милешевског остало је упражњено у мају 2015.године након смене владике Филарета, а епархијом је као администратор управљао епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.
 Владика Атанасија (Ракита) рођен је 1957. године у Јању код Шипова, а замонашио се 1977. у манастиру Крка. За епископа хвостанског (некадашње епархије на Космету) изабран је након НАТО бомбардовања Србије, у мају 1999. године. Као епископ хвостански обављао је и дужност помоћника патријарха српског Павла у Архиепископији београдско-карловачкој. У јуну 2013. Свети архијерејски сабор СПЦ изабрао га је за епископа бихаћко-петровачког. 


Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.