Новац за подстицај рађања деце

ppmedia.rs 21. јун 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

У Београду, у Палати Србије челници општине Нова Варош потписали су Уговор о суфинансирању мера популационе политике јединица локалне самоуправе у РС у 2017. години. Укупна вредност пројкта износи 18.000.000,00 динара, а износ одобрених средстава Министарства, за суфинансирање трошкова мера популационе политике износи 15.157.800,00 динара. Општина Нова Варош у овом пројекту учествује са 2.842.200,00 динара сопствених средстава. У име општине подно Златара уговор је потписао начелник Општинске управе Мирел Рољевић.

Кабинет министра за демографију и популациону политику, расписао је 12. маја 2017. године Јавни позив за суфинансирање јединица локалних самоуправа, ради реализације пројеката из обрасти демографије и популационе политике у складу са Уредбом о утврђивању Програма распореда и коришћења средстава подршке спровођењу мера популационе политике у Републици Србији за 2017. годину. 

На јавни позив за доделу бесповратних средстава пријавило се 90 јединица локалне самоуправе, од укупно 169 општина у Србији, са предлозима пилот пројеката кроз које би се спроводиле мере популационе политике.

Општина Нова Варош се јавила на овај Јавни позив и једна је од 15 општина у целој Србији која је данас, 20.06.2017.године потписала уговор са Кабинетом МДПП.

Након потписивања уговора начелник Општинске управе, Мирел Рољевић казао је да је овим уговором предвиђено суфинансирање мера популационе политике које је општина Нова Варош препознала као битне у спровођењу популационе политике.

– У оквиру мере ублажавање економске цене подизања детета, предвиђена је исплата новчане помоћи за новорођенчад у 2017. год. у износу од 9.500.000,00 динара. На име исплате месечних накнада за незапослене породиље у 2017.години предвиђен је износ од 3.000.000,00 динара. За промоцију мера репродуктивног здравља адолесцената планирано је 500.000,00 динара.У оквиру мера борбе против неплодности за повећање броја покушаја биомедицински потпомогнуте оплодње предвиђено је од 250.000,00 динара по поступку за планираних 20 брачних парова-укупан износ 5.000.000,00 динара – казао је Рољевић.

Мирел Рољевић начелник Општинске управе Нова Варош, фото: www.ппмедиа.рс Мирел Рољевић начелник Општинске управе Нова Варош, фото: www.ппмедиа.рс

Обзиром да се општина Нова Варош већ годинама суочава са негативним природним прираштајем један од приоритета политике општине Нова Варош, годинама уназад, је постицање повећања наталитета. Став челника општине Нова Варош је да је брига о деци кључан задатак државе и да то није посао само једног министарства, већ целе државе и друштва. Начин на који се данас односимо према деци показује како се односимо према нашој будућности. Свеопшта ситуација и тешке социо-материјалне околности највише утичу на наталитет. Дуготрајна и интензивна економска криза довела је до осиромашења друштва, па тиме и повећања стопе незапослености, редукције социјалне функције државе и тешкоће у задовољавању социјалних потреба становништва што је довело до пада наталитета.

Али политика општине Нова Варош је да се свако улагање у децу исплати, да је то инвестиција а не трошак.

Очито да су у Кабинету МДПП препознали да се у општина Нова Варош анализира популациона ситуација и демографски параметри, као и да општина велики део својих буџетских средстава издваја за новорођенчад, па су стога помогли општину овим Пројектом са преко 15 милиона динарa.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

bebe podsticaj radjanja dece populaciona politika novoridjenčad


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.