Инспекција скинула спомен-плочу солунцима (видео)

Драгољуб Гагричић 21. децембар 2016. године Друштво Коментари

Чекали инспектора - дошли да изразе протест Чекали инспектора - дошли да изразе протест (foto: Драгољуб Гагричић)

Спомен-плоча У Злошници, откривена у славу и част јунацима одбране Србије 1912-1918. године и Здравка Ђ. Шапоњића (1891-1953), Солунца и носиоца Карађорђеве звезде, подигнута „без одобрења и сагласности“ - пише у решењу комуналног инспектора и начелника Општинске управе.

Комунални инспектор СО Нова Варош Вукомир Топаловић у среду је око 14 сати са чесме у месту Злошница, поред пута Нова Варош – Акмачићи, скинуо спомен-плочу ратницима Великог рата, јер је, како је наведено у више општинских решења и закључака, подигнута „без одобрења и сагласности Општинске управе“.

Пошто су организатори акције подизања белега ратницима 1912-1918. године одбили да уклоне спомен-плочу, принудно извршење решења било је заказано у среду у 10 сати, али се инспектор са радницима није појавио. Код чесме га је чекало осам мештана, који су се окупили, како су рекли новинарима, „само да изразе протест због срамног чина“.

- Дошли су неопажено и око 14 сати инспектор Топловић ме испред куће позвао да ми преда спомен-плочу.Одбио сам, препоручивши да је носи у зграду Општине – рекао је у среду поподне Владислав Шапоњић, из оближњег засеока (на раскрсници за Вилове), који је са недавно преминулим рођаком Живком Шапоњићем из Београда, био иницијатор подизања белега доброљним прилозима потомака и најупорнији да се уреди простор око чесме и ода захвалност ратницима.

Спорења око назива – Шапоњића или Мандића чесма годинама чекала уређење Спорења око назива – Шапоњића или Мандића чесма годинама чекала уређење (foto: Драгољуб Гагричић)

На чесми украј пута 2. октобра је откривена спомен-плоча у славу и част јунацима одбране Србије 1912-1918.године и Здравка Ђ. Шапоњића (1891-1953), Солунца и носиоца Карађорђеве звезде.Том приликом је Недељко Шапоњић, пензионисани учитељ из Комарана, који годинама прикупља сведочанства о лози ове фамилије и селу, подсетио да је у борбе за слободу Србије у Првом светском рату пошло 19 Шапоњића са подручја нововарошке општине, да их је на бранику домовине остало 12, а кући се вратила седморица, међу којима и Здравко, са Карађорђевом звездом и Албанском споменицом на грудима.Највеће војничко одликовање тог времена ратник Ибарске дивизије заслужио је на Дрини 1914. године.

- У бици са Аустроугарима, док је са положаја извлачено тело погинулог команданта пука, војска је кренула у повлачење, а непријатељ је силовито надирао.У одсудном часу Здравко је повикао:„Браћо, напред, наша је победа!“. Тај његов подвиг и јуриш у крвави окршај спасио је пук тешких губитака, а непријатељску јединицу избацио из строја - рекао је Недељко Шапоњић.

Подизање белега изазвало је оштре расправе и наставило вуишегодишња спорења започета око назива једне од најпосећенијих чесама у читавом крају. Неки чланови фамилије Мандићи кажу да је вода са њиховог имања и да су им комшије Шапоњићи отели име. Друга страна тврди да је називу Шапоњића чесма кумовала општинска администрација.

Тројица Мандића – Недељко, Михаило и Љубомир – затражили су од општинских власти – уклањање спомен-плоче. Било је више састанака, укључивали су се и општински челници, потрошено много времена... Чуло се и више предлога: да се спомен-плоча измести на постоље који метар поред чесме или на паркинг поред реке, те подигне крајпуташ – како би се спречило препуцавање и ВЕЛИКА БРУКА баш у годинама када достојно треба обележавати век одбране Србије у Великом рату.

Иначе, село Вилови и Месна заједница Акмачић,којој припада, међу ретким су срединама у општини Нова Варош (уз Бистрицу, Вранеша и град) без обележја ослободиоцима и нису одужили дуг према ратницима 1912-1918. године!?

Решење општинске управе

Решење општинске управе Решење општинске управе

ИНСПЕКТОРУ – ТУЖБА

- Тужићу комуналног иснпектора Топаловића због обмане и преваре – тврди Владислав Шапоњић. - Летос ми је рекао да може да се поставља спомен-плоча јер је то јавна површина и да нико не може да се противи. После смене лаокалне власти све је закувао и тврди: „Требало је да поднесете захтев Општинском већу“. Иначе, све је рађено уз сагласност Дирекције за изградњу, а како је донето решење о уклањању спомен-плоче поднели смо три жалбе.

ЧЕСМА БИЛА РУГЛО

Камену чесму у Злошници подигле су Лимске ХЕ 2004. године, уместо импровизане чесме, са које се вода точила из гуменог црева у грању.Годинама је чесма била ругло, због бацања смећа или препуног контејнера, а летос је околина умивена: уклоњене су смрче и шибље, проширен простора око чесме и асфалтиран део, подигнута шахта изнад пропуста и насут тампон за паркинг поред реке... 

- Хоће ли сад Шапоњићи, пошто су кривци, платити и трошак за уређење чесме? – питају се намерници и мештани који се овде крепе водом.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.