U Novoj Varoši besplatni mamografski pregledi do 10. novembra

blic.rs (Zeljko Dulanovic) 11. октобар 2016. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Besplatni mamografski pregledi za žene od 50 do 70 godina u Novoj Varoši trajaće do 10. novembra.

Pokretni mamograf parkiran je u krugu Doma zdravlja u naselju Zebinovac i radiće svakoga radnog dana od 9 do 17 sati,  a akcija se organizuje u saradnji sa niškim Institutom za radiologiju Kliničkog centra i užičkim Zavodom za javno zdravlje.

- Pregled je do sada zakazalo oko 1.000 žena, od ukupno 1.500 koliko je obuhvat u ovoj starosnoj populaciji - kaže direktor Doma zdravlja dr Branko Popović.

U Službi za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja kažu da za mamografski pregled nije potreban uput već samo zdravstvena knjižica, može i neoverena.

Pregled se može zakazati pozivom na telefon broj 033/62-674, posredstvom izabranog lekara ili kod bilo koga od medicinskog osoblja zaposlenog u ovoj ustanovi.

- Na području Zlatiborskog okruga godišnje se rak dojke u proseku otkrije kod 1.300 žena, a u novovaroškom kraju u oko osam slučajeva – kaže načelnik dispanzera za žene dr Goran Mihailović.

Mamograf je u Novoj Varoši poslednji put bio stacioniran 2013. godine. Tada su pregledane 702 žene, a kod njih deset odsto otkriven je karcinom u ranom stadijumu.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

mamograf pregled


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.