Majski snegovi prepolovili rod maline u novovaroškom kraju

blic.rs (Ž. Dulanović) 09. јул 2016. године Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo

Zbog majskog snega i mraza prepolovljen je rod malina u novovovaroškom kraju. Na sreću malinara cenae svakodnevno raste pa je hladnjačari trenutno plaćaju 60 dinara više nego na početku berbe. Cena „vilameta“ je 217, a „mikera“ 237 dinara za kilogram, a berba je u punom jeku.

U novovaroškom kraju sve je više onih koji u malinjacima traže spas za kućni budžet. Zbog nekoliko profitabilnih godina niču novi i obnavljaju se stari i zapušteni zasadi, ali se malina uglavnom gaji na usitnjenim parcelama od pet do 15 ari. Ova godina neće biti berićetna kao nekoliko poslednjih.

Sa deset ari u gradskom naselju Voćnjak, Vukašin Sindžirević ubere oko 1.300-1.500 kilograma maline.

- Ako ove godine uberem tonu biću zadovoljan. Majski sneg izlomio je lastare i umanjio rod ali na sreću cena je solidna a hladnjača redovno plaća. I ja i supruga smo bez posla i penzije zbog čega nam svaki dinar znači. Sve poslove u malinjaku obavljamo sami, pa ceo prihod ostaje u kući - kaže Sindžirević.

U „Zlatarplastovoj“ hladnjači u Bistrici, jedinoj u zlatarskom kraju, do sada su otkupili preko 500 tona maline od proizvođača iz Nove Varoši, Prijepolja i Priboja. Prvi kilogrami u rashladne komore stigli su još 7. juna iz malinjaka u limskoj dolini, a ovih dana počela je i berba u zasadima na višim nadmorskim visinama.

Od oko 700 malinara iz tri opštine, „Zlatarplast“ je lane otkupio oko 1.300 tona „crvenog zlata“.

- Mada ove godine sarađujemo sa znatno više proizvođača, u prvih mesec dana otkupili smo manje od planiranog. Na sreću rod je sve boljeg kvaliteta - kaže Radenko Matović, šef otkupa u „Zlatarplastovoj“ hladnjači.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.