Штитково: Заштитити цркву од влаге

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 04. мај 2016. године Традиција Коментари

Apel da zemljaci pomognu zastitu bastine zavicaja Апел да земљаци помогну заштиту цркве Благовештења у Штиткову (Фото: Д. Гагричић)

Владика Јоаникије заложио се да се стручним радовима спречи пропадање цркве Благовештења, коју увелико нагриза влага.

- Најважније је да се стручним радовима зидови и темењи цркве заштите од влаге, промени кров, на иконостасу обаве неопходни конзерваторски радови, а спомен-плоча са именима ратника 1912-1918. године, у малтеру на зиду, сачува аутентичан изглед.

Оштећени иконостаси и спомен плоча ратницима 1912. - 1918. године Оштећени иконостаси и спомен плоча ратницима 1912. - 1918. године

Ово је, поред осталог, истакао владика будимљанско-никшићки и администаратор Милешевске епархије Јоаникије приликом посете цркви Благовештења у Штиткову, одазивајући се позиву Хуманитарне организације „Стара Рашка“ и Удружења „Кнезови Рашковићи“, иницијатора акције за заштиту и обнову храма у некадашњем седишту кнезова Рашковића.

Црква сакрађена 1867. године на темељима манастира Рашковића Црква сакрађена 1867. године на темељима манастира Рашковића

- Овој црккви припадају и они који живе у Београду, широм Србије, па у Европи и Америци. Људи памте своје огњиште и спремни су да помогну завичају – рекао је епископ Јоаникије, указујући на један од праваца прикупљања средстава за заштиту светиње.

Разговарало се и о очувању кућа старих преко једног века, путу према Ивањици... Разговарало се и о очувању кућа старих преко једног века, путу према Ивањици...

Колико је црква угрожена влагом уверио се и др Марко Николић, помоћник директора Управе за вере Србије, а мештани су указали на бројне посете Штиткову и неопходност поправке пута преко Рујишта и Кадијаче, којим се стиже до ивањичких сеоских центара Катића и Кушића, па у долину Моравице и Драгачево.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.