Pomoć mladima sa juga da pokrenu sopstveni posao

juznevesti.com 30. март 2016. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo

Mladi starosti od 18 do 30 godina, koji su "na birou" najmanje tri meseca i imaju ideju za pokretanje spostvenog posla, mogu da se prijave na konkurs Evropskog progresa za dodelu bespovratne pomoći. Pravo prijavljivanja imaju nezaposleni iz 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije.

Mladi treba da imaju prebivalište i planiraju da pokrenu biznis u jednoj od sledećih opština: Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica, Tutin, Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac.

Podsticanjem preduzetničkog duha među mladima putem ovog javnog poziva, Evropska unija i Vlada Švajcarske daju doprinos rešavanju problema visoke nezaposlenosti u ovom segmentu populacije - kaže menadžer programa "Evropski progres" Grem Tindal.

Program će podržati do 20 "start-up preduzeća" u oblasti proizvodnje, informacionih tehnologija i prehrambene industrije sa najviše 10.000, a najmanje 2.500 evra po projektu.

To znači da će u odobrenoj vrednosti biti nabavljene mašine, oprema, uključujući i softver, koji su neophodni za pokretanje biznisa. Nakon što predlog projekta bude odobren, a pre nabavke tražene opreme, budući preduzetnici će započeti registraciju preduzeća kod Agencije za privredne registre.

Kandidati će u prvoj fazi dostaviti koncept poslovne ideje, a u drugoj će oni koji uđu u uži izbor imati obavezu da pohađaju obuke iz oblasti preduzetništva.

Samo oni koji uspešno završe program obuke i postignu unapred određene ciljeve ispuniće uslov da konkurišu sa kompletnim predlozima projekta - kaže menadžerka sektora u okviru "Evropskog progresa" Ana Nedeljković.

Konkurs je otvoren do 11. maja u 16 sati, a više informacija o samom pozivu, kao i detaljna dokumentacija za prijavljivanje nalaze se na sajtu "Evropskog progresa".

Ovu aktivnost, koja za cilj ima da podstakne preduzetništvo među mladima, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće sa 180.000 evra.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.