Гусле - вечна луча Србинова

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 07. фебруар 2016. године Култура Традиција Коментари

Гуслар Бошко Вујачић Струне опомињу нараштаје – гуслар и песник Бошко Вујачић (Фото: Д. Гагричић)

У Библиотеци промовисана књига песама гуслара Бошка Вујачића. Песма „Јунаштво Новаковић Груја“ пева о српском миту – Старини Новаку и витешту потомака хајдука.

У Библиотеци „Јован Томић“ у Новој Вароши промовисана је књига епских песама „На крилима слободе“ Бошка Вујачића из Београда. Деценијама већ познати гуслар и радо виђен гост у граду под Златаром, отпевао је, а шта би друго него - „Сан Вука Мандушића“ из Његошевог „Горског вијенца“ и стихове из „Мојковачке битке“ Радована Бећировића Требјешког, као и одломак песме „Јунашто Новаковић Груја“ из своје збирке.

Збирку у којој су песме „Бечки ултиматум“, „Српска вила“, „Гаврило Принцип“, „Три сердара“, „Јанковић Стојан и травнички везир“, “Освета котарских сердара“, те „ „Војводи Петру Бојовићу“, „Златар горо“ и „Ускоци“, промовисо је проф. др Никола Ј. Стриковић беседом насловљеном „Бошко, хуманизам изнад свега“.

Истичући да је „Бошко Вујачић сам врх своје генерације као гуслар, а жанр његовог поетског надахнућа је поезија за гусле, за јавност, за масу коју треба пробудити, ободрити, подићи јој ниво стимуланса...“ - Стриковић је нагласио:

Певачка група КУД Дома културе Певачка група КУД Дома културе

- У више од десет пјесничких целина, у којима неке имају и преко двије стотине стихова, Бошко Вујачић је водио рачуна да сачува особеност епског стиха, и посебно епског размишљања, да сачува његову форму, и садржинску поруку, и успио је да то постигне чак и тамо гдје је тешко наћи ријеч,а не изневјерити мисао и обавезу стиха! Дакле, ова поезија личи на саму себе јер је, између осталог, пјесник успио да сачува и патину, и резон епског доживљаја захваљујући управо језику који је више него оригиналан, времену у коме је епска поезија стасавала, тако да је патина коју налазимо на овој поезији уствари вјештина пјесника да је дочара са ријечима и њиховим садржајима!

Песма „Јунаштво Новаковић Груја“ је, како је истакао, Стриковић, посебно скренула пажњу.Песник је опевао јунаке са горе Романије, из познатог циклуса гусларских песама, али их је обукао у ново рухо.Пронашао је ња њих посве друге околности, ставио их је у нове животне околности, у којима они морају да, и у овом лику, потврде своју стаменост. Старина Новак је мит, оно злато народно на које не сме трун да падне, а потомак хајдука – Грујо, јунаштвом и витештвом (после добијениог мегдана „не шће посјећ русу главу“ крвнику Алији Ђерзелезу и опрашта му увреде) на тај начин је, каже Стриковић, „промовисао хуманизам о коме успјешно прича Марко Миљанов“.

Епски доживљај – посетиоци у Библиотеци Епски доживљај – посетиоци у Библиотеци

ДОБИТНИК ВУКОВЕ НАГРАДЕ

Бошко Вујачић (69) снимио је и објавио најлепше народне песме из Вукове збирке, а и неколико аутора. На такмичењу гуслара Југославије освојио је прво место у Косову Пољу 1973. године, па ређао низ победа. Памте се и рекорди у тиражима аудио–снимака у издању „Југотона“: златна плоча „Мојковачка битка“ 1980, сребрне плоче 1981. године - „Вила сестра старих ускока“ и „Горски вијенац“.

Добитник је Вукове награде ( КПЗ Србије) за 2014. годину за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовањљња и науке у Републици Србији и на целокупном сропском културном простору.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

gusle biblioteka jovan tomić boško vujačić


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.