Zlatarsko jezero: Kroz ledenu vodu do Časnog krsta (foto) (video)

Varoške novine (Ž. Dulanović) 19. јануар 2016. године Традиција Коментари

Bogojavljenjkso plivanje 02-pobednik Danilo daco matovic Bogojavljenski plivanje - pobednik Danilo Dačo Matović (foto: Ž. Dulanović)

Danilo-Dačo Matović (23), bivši fudbaler iz Nove Varoši osvojio je Časni krst i pobednički venac na manifestaciji koja je na Bogojavljenje organizovana na Zlatarskom jezeru. U Kokinom Brodu je za Krst časni po cići zimi plivalo devet odvažnih momaka, a treće bogojavljensko plivanje organizovali su Opština Nova Varoš, Turističko-sportski centar „Zlatar“i „Rezervat Uvac“.

Plivalo se u ekstremnim vremenskim uslovima, dok je u pojedinim jezerskim rukavcima voda ledila. U Kokinom Brodu temperatura jezerske vode bila je međutim tri stepena u plusu, ali se na obali živa u termometru spustila čak do 12. podeoka ispod nule. 

Pobedniku Danilu-Daču Matoviću ovo je prvo učešće na jednom ovakvom takmičenju. On je ove godine bio i najmlađi takmičar u Kokinom Brodu.

- Uvek sam se divio i zavideo ljudima koji plivaju za časni krst. Ostvarila mi se želja, a posebno mi je drago što sam imao „vatreno krštenje“ po ovako hladnom vremenu. Svi smo zaslužili pobednički lovorov venac, samo što sam danas ja imao najviše sreće da prvi doplivam do njega – kaže Matović.

Na takmičenju kod Vizitorskog centra u Kokinom Brodu najstariji plivač bio je Dragoje Babić, star 54 godine. Za Časni krst plivali su još i Vladimir Kopitić, Miodrag Paunović, Lazar Popović, Jasmin Fazlić, Vladimir Vasilić, Aleksandar Zečević i Ivan Stamenković.

Plivalo se na deonici koja je duga 33 metra u čast i spomen na Hristove godine života na zemlji do vaskrsnuća. Pre početka zvaničnog dela manifestacije sveštenik SPC osveštao je jezersku vodu, a znak za start trke dao je načelnik Zlatiborksog okruga i predsdnik Opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović.

- Plivao sam i prošle godine, a ako me zdravlje posluži plivaću i iduće. Nemam pobedničkih ambicija, već želim da svojim učešćem podržim manifestaciju koja prerasta u tradiciju. Za takmičenje uvek će biti zainteresovanih jer za mlade je ova manifestacija vid čuvanja tradicije i vere – kaže Dragoje Babić.

Богојављење 2016

Пливање за богојављенски крст, Златарско језеро 2016.Победник Данило Матовић

Posted by Zlatarfest Nova Varoš on Tuesday, January 19, 2016

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tsc zlatar zlatarsko jezero bogojavljenje časni krst danilo matović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.