Пријепоље: Траже место за нову депонију (видео)

rts.rs 08. јул 2015. године Екологија Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Градилиште депоније Бањица

За неколико месеци, Пријепоље мора да затвори депонију и пронађе нову локацију, јер представља еколошки проблем. До изградње регионалне депоније за општине Прибој, Пријепоље, Сјеницу и Нову Варош, чији се завршетак годинама одлаже, једно од решења могла би да буде прибојска депонија.

У страху да ће их 20.000 тона годишњег отпада из Пријепоља довести до истог проблем, комшије се томе противе, а рок за затварање депоније је све ближи. 

Настала пре 15 година као привремено решење, депонија на обали Лима, одбројава последње дане с којима ће, сви се надају, нестати и проблеми житеља у окружењу али и прве, ружне слике Пријепоља на уласку у град.

"Пошто је станујем у близини увече се осећа мирис. Рреба да се измести. Наша депонија је велико ругло града и легло велике заразе. И сам Лим је у лошем стању управо због лошег система отклањања смећа", кажу грађани.

Планирано затварање постојеће, до изградње Регионалне депоније, подразумева хитно проналажење нове локације за одлагање смећа.

Једна од њих је и оближња депонија у Прибоју, у чијој изгрдњи и финансирању је учествовала и општина Пријепоље.

"Тај споразум односно уговор, нам даје за право да та депонија смећа је нешто што управо може и Пријепоље да користи", каже Емир Хашимбеговић, председник општине Пријепоље.

"Општина Прибој не може да прихвати да се на постојећој депонији одлаже отпад из Пријепоља зато што је по процени нашег комуналног предузећа има још могућност пет година лагеровања од стране Прибоја и Нове Вароши", каже Лазар Рвовић, председник општине Прибој.

"Проблем који наше комсије имају може се решити на више начина, овом тренутку видим као потенцијално решење одлагања отпада на регионалну депонију "Дубоко" код Ужица", каже Димитрије Пауновић, председник општине Нова Варош.

Свесни чињенице да ће за неколико година бити у истом проблему, представници четири општине,  настоје да превазиђу тренутне несугласице и покрену давно започете  активности око изградње 
Регионалне депоније "Бањица".

За 12 година колико је прошло од  израде студије и избора ове локације за будућу Регионалну депонију, урађена је пројектна документација, решени су имовинско правни односи и завршена прва фаза земљаних радова. Пре две године основано је и предузеће Регионална депонија, али без значајнијих памака у реализацији пројекта вреног од седам до десет милиона евра.

"Мало је урађено из разлога што општине не поседују довољно новца. Међутим постоји интересовање страних партнера за улагање у овој области по моделу јавно-приватног партнерства", каже директор ПД Регионална санитарна депонија комуналног отпада "Бањица" Љубенко Васиљевић.

У ишчекивању инвеститора, али и стручне помоћи представника министарства, у Пријепољу су почели постепену санацију депоније, чији век се завршава крајем године.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

deponija banjica otpad


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.