FAP: Slede pregovori, ugovor moguć u junu

danas.rs (S. Bjelić) 08. мај 2015. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo

Agencija za privatizaciju u utorak je konstatovala da je finska kompanija “Sisu auto“ ispunila početne uslove za sticanje većinskog vlasnistva u Fabrici automobila Priboj (FAP). Prema zadatim uslovima, strateški partner FAP-a morao je da garantuje milion evra ulaganja u novcu i pet miliona evra u stvarima ili pravima.

Finska kompanija je jedina podnela ponudu na tenderu za FAP. „Komisija je konstatovala da ponuda sadrži sve elemente u skladu sa Uputstvom za ponuđače, te je odlučila da se kopija ponude dostavi privatizacionom savetniku, s obzirom na obimnost dokumentacije i potrebu za njenom detaljnom analizom“, navodi se u saopštenju Agencije za privatizaciju.

Preuzimanje FAP-a ipak neće ići tako brzo. Predstavnik društvenog kapitala FAP, koga je imenovala Vlada Srbije Aleksandar Milunović za Sandžak Danas objašnjava proceduru koja prethodi potpisivanju ugovora između Vlade Srbije i strateškog partnera, u ovom slučaju „Sisu auto“, što predstavlja okončanje postupka privatizacije.

- Tenderska komisija sada sačinjava izveštaj koji se preko ministarstva nadležnog za poslove privrede dostavlja Vladi Srbije. Vlada stupa u pregovore sa strateškim partnerom i ima rok od 45 dana posle čega ili potpisuje ugovor ili proglašava postupak neuspešnim, kaže Milunović i dodaje da će predstavnici Vlade učiniti sve da se postupak pregovaranja učini efikasnim i uspešnim, ali da neće sve ići baš tako brzo i za par dana kako najavljuju neki mediji. Milunović predviđa da bi se u junu moglo očekivati potpisivanje ugovora. Milunović kaže i da je teško govoriti o tačnom broju radnika koji će biti angažovan, da je nekih 200 radnika u početnoj fazi minimalan broj. Prema njegovim rečima, finska kompanija planira da jedan broj radnika i stručnjaka šalje na obuku i doškolovavanje.

Ministar privrede Željko Sertić je kazao da se, ukoliko FAP dobije strateškog partnera, otvaraju mogućnosti da se uđe u privatizaciju i drugih delova fabrike, poput Livnice, za koju postoje zainteresovani kupci.

Teški uslovi

Premijer Aleksandar Vučić u izjavi za medije koju je dao u sredu, posle sastanka sa MMF-om kaže da će se Vlada Srbije boriti za što bolje uslove, ali da ima određena ograničenja u pregovorima. “Da otvorimo karte, svi koji dolaze da pregovaraju sa nama, znaju da mi to želimo da završimo što pre zbog ljudi u Priboju i okolini. Od FAP-a zavisi ceo taj kraj i Finci znaju da mi moramo da damo sve od sebe da pregovori budu uspešni. Zato će verovatno tražiti teške uslove“, smatra premijer.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.