Млади из Нове Вароши и Ужица на обуци у Институту „Гоша“ (видео)

nsz.gov.rs 12. фебруар 2015. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo

Пројекат НВО „Пленум“ из Нове Вароши финансијски је подржало Министарство омладине и спорта Владе Републике Србије. Пројекат ће трајати до 20. јануара наредне године

Вишегодишње чекање на бироу за запошљавање довело је четворицу младих образованих људи из Нове Вароши да срећу потраже у Центру за обуку заваривача Института „Гоша“ у Смедеревској Паланци. Наиме, како нам је рекао један од њих, координатор пројекта дипл. правник Мирко Кнежевић, долазак у Смедеревску Паланку и Институт је за њих било једино решење. Они ће овде проћи обуку за ТИГ поступак и заваривање такозваних црних материјала, а обука ће трајати 35 радних дана. Након тога посао ће потражити у земљи или ван ње. 

Све је почело 24. фебруара ове године, када је група младих предузимљивих људи основала НВО „Пленум“ у Новој Вароши. На конкурсу за спровођење циљева Националне стратегије за младе, који је Министарство омладине и спорта Републике Србије расписало у циљу стварања услова за запошљавање, самозапошљавање и предузетништво младих, Удружење грађана „Пленум“ конкурисало је предлогом пројекта „Заваривач 2014“. Стигао је позитиван одговор, а са њим и средства за финансирање обуке. До стицања дипломе ови момци ће исписивати прве варове злата вредне, уз свесрдну помоћ високообучених инструктора Института „Гоша“. 

У Центру за обуку заваривача Института „Гоша“ у Смедеревској Паланци, ових дана су се групи младих из Нове Вароши придружила још петорица младића, старости од 19 до 30 година, који долазе из Ужица и овде ће остати на обуци укупно 60 дана. Они ће проћи обуку за заваривање за поступке 135 МАГ и 111 РЕЛ, а по завршетку курса сви ће добити посао у фирми „Јединство – Металоградња“ из Ужица. 

Пројекат под називом „Партнерством до посла за младе“ финансира Министарство омладине и спорта Владе Републике Србије, а реализује се од 1. новембра 2014. до краја фебруара текуће године. Руководилац пројекта је госпођа Гордана Савић. Заваривачка школа Института „Гоша“ има вишедеценијску традицију и иза себе више хиљада обучених заваривача, међународних инжењера, технолога и инспектора за заваривање. Знање стечено у Институту потврду је нашло у привреди Србије и иностраним фирмама. Такође, Институту „Гоша“ из Београда је у другој половини децембра месеца прошле године уручен сертификат о акредитацији, којим је проширио своју компетентност за обављање послова сертификације особа у области заваривања. Ширењем обима акредитације и стицањем нових сертификата, Институт „Гоша“ одговара директно на захтеве тржишта и показује да је озбиљан партнер за пружање услуга у заваривању не само у Србији, већ и окружењу.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.