Данас је Бадњи дан

glaszapadnesrbije.rs/Tanjug 06. јануар 2015. године Традиција Коментари

Zlatarinfo logo

Православни верници у Србији обележавају данас Бадњи дан традиционалним уношењем и паљењем бадњака, литургијама у храмовима и породичним окупљањем за посном трпезом, пред најрадоснихи хришћански празник Божић - празник којим се прославља рођење Исуса Христа.

Поглавар Српске православне цркве Иринеј позвао је у Божићној посланици вернике да у миру и љубави прославе Божић упозоривши да је цовек данас, више него икада, у опасности да замени Бога сатаном, лажним божанством и лажним знањем, а истинску љубав телесном похотом и надменошцу живљења.

Божић је дан када се слави рођење Исуса Христа и, заједно са Ускрсом, представља један од највећих хришћанских празника.

Припреме за овај празник почињу 40 дана пре 7. јануара Божићним постом који представља прочишћење духа и тела, а људи се у Србији поздрављају речима "Христос се роди", а отпоздрављају са "Ваистину се роди".

Божић је празник целе породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу, а прати га велики списак народних обичаја, попут ломљења погаче.

Срби Божић обележавају од памтивека, а Бадњаком, односно божићним дрветом се у кућу уноси срећа, здравље и напредак.

Уз дрво, дарује се и жито да би наредна година била плодна.

Обавезно је и уношење сламе јер је то обичај још из предхришћанског периода и зато што се на тај начин приноси жртва духу Христа који је и рођен на слами.

На Божић се окупља цела породица. Тада се чесница окреће у смеру кретања Сунца. Као жртва се најчешће приноси прасе, које представља награду укућанима за четрдесетодневни пост.

Обичај налаже да укућани првог госта на Божић, положајника, дарују поклонима и госте најбоље што могу, јер он симболизује божанство.

Осим Српске православне цркве, Божић се по јулијанском календару слави и у руској, грузијској и македонској цркви, Јерусалимској патријаршији, а обележавају га и Копти.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.