Knjižni fond gradske Biblioteke bogatiji za 450 naslova

danas.rs (R. Popović) 22. новембар 2014. године Култура Коментари

Biblioteka "Jovan Tomić" Biblioteka "Jovan Tomić" (Foto : Ž. Dulanović)

Oko 450 aktuelnih naslova iz pera poznatih domaćih i stranih autora, predstavljenih na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, naći će se i na policama novovaroške biblioteke „Jovan Tomić“. Od dvadesetak tiražnijih izdavačkih kuća, matična Biblioteka je poručila književna dela u vrednosti od oko 200.000 dinara.

U ovdašnjoj književnoj riznici ove godine opredelili su se za naslove koji zadovoljavaju kriterijume šire čitalačke publike, a knjižni fond posebno je obogaćen naslovima iz oblasti beletristike, kao i knjigama za decu i tinejdžere. Tako će najmlađe obradovati nove avanture Džeronima Stiltona , a najmlađi Novovarošani moći će da se kroz knjigu druže i sa svojim omiljenim junacima - Štrumpfovima, Helo Kiti, Njuškalima... Naručena su i dela iz edicije čačanske „Pčelice“, u vidu osam knjiga o srpskoj istoriji.

Prema rečima ovdašnjih knjižničara, akcenat u nabavci sa ovogodišnjeg Sajma stavljen je na naslove iz oblasti beletristike, inače, omiljenog književnog žanra za većinu domaće čitalačke publike. Na policama će se tako naći za svakog po nešto - dopunjena su dela iz pera popularnih i uglednih stranih autora, kao što su ona Naoma Čomskog, Leonarda Koena, Paula Koelja, Gijoma Musoa, ali i domaćih pisaca Dejana Stoiljkovića, Vladimira Kecmanovića, Uglješe Šajtinca, Marka Šelića Marčela, Miljenka Jergovića, Svetislava Basare... Čitateljke će obradovati novi romani popularne spisateljke Marice Popović, kao i Nore Roberts i Amande Kvik. U ovogodišnjoj nabavci izdvaja se svakako i nova knjiga Harukija Murakamija „Kafka na obali mora“.

- Zavičajni fond obogatili smo knjigom nedavno preminulog Božidara Jovovića „Vojvoda Petar Bojović - između pohvale i pokude“. Ovo je značajan književni „biser“, koji će čitaoce podsetiti na lik i delo našeg slavnog vojvode. Rukopis je, prema tvrdnjama kritičara, izuzetno kvalitetan, izbalansiran, objektivan, dobro ilustrovan, i baca novo svetlo na jednu veliku, nepravedno zapostavljenu istorijsku ličnost, ističe knjižničarka Radmila Bjelić.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.