Rezervat "Uvac" dobija pešačku stazu

westinfo.rs (Ž. D) 15. новембар 2014. године Туризам Коментари

Zlatarinfo logo Kanjon Uvca iz Vazduha

Zaljubljenici u lepote Radoinjskog jezera uskoro će akumulaciju moći da obiđu i pešice. Pešačka staza koja se gradi levom obalom biće duga šest kilometara i otkriće sve većem broju turista tajne koje u svojim nedrima čuva ovaj dragulj prirode

Duž staze koju su zaposleni u „Rezervatu Uvac“ počeli da krče kroz šumu i šiblje biće podignuto šest vidikovaca sa nadstrešicama i klupama za predah. Vidikovci se grade na mestima sa kojih pogled pucna na litice koje izranjaju iz prozirne vode Radoinskog jezera i u kojima se gnezdi beloglavi sup, a turistima će kao na dlanu biti i druge prirodne i kulturne znamenitosti kraja.

-  Radoinjsko jezero je najmanja od tri hidoakumulacije u kanjonu Uvca, a pešačka staza se gradi obodom kanjona od etno-sela u Vranešima do betonske jezerske brane. Staza nije zahtevna i teška za pešačenje, a poboljšaće i  turističku ponudu – kaže Novak Pejović, upravnik Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Uređene planinske staze sa vidikovcima već su premrežile gornji deo kanjona Uvca. Obalom Uvačkog jezera pre par godina izgrađeno je preko 40 kilometara pešačkih staza, a u „Rezervatu Uvac“ planiraju da  nastave i započete radove na uređenju staze na Zlatarskom jezeru, od Novovaroškog zaliva do Puljaka.

- Sve je više onih koji bi da kanjon obiđu pešice, a uređene staze dnevno koristi  i po stotinak planinara i rekreativaca – kaže Pejović.     

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.